Maijs arābu diplomātiem bija darbīgs mēnesis. 12 gadus pēc tam, kad Arābu valstu līga bija apturējusi Sīrijas dalību, Sīrijas prezidents Bašars al Asads nu atkal oficiāli uzņemts atpakaļ šajā organizācijā. Ieilgušais karš Jemenā šķietami sāk aprimt, un Irāna un Saūda Arābija virzās uz izlīgumu. Tikmēr Ēģipte kļuvusi par starpnieku pamiera noslēgšanā starp Izraēlu un "Islāma džihādu", un Saūda Arābija ieņem svarīgu lomu centienos izbeigt pilsoņu karu Sudānā.

Ievērības cienīgs fakts ir tas, ka Rietumvalstis šajos jaunākajos notikumos gandrīz nemaz neiesaistās. Lai gan Rietumu iesaistīšanās Tuvo Austrumu notikumos gadu gaitā ir bijusi te aktīvāka, te pasīvāka, ASV un to sabiedrotie Eiropā ir bijuši iniciatori lielākajai daļai diplomātisko sasniegumu reģionā kopš Aukstā kara beigām, tostarp miera panākšanai starp Izraēlu un Jordāniju, Izraēlas un Persijas līča valstu attiecību normalizēšanai un 2015. gada Irānas kodolvienošanās noslēgšanai.

Rietumu iesaistīšanās ietvēra arī iebrukumu Irākā 2003. gadā, militāro intervenci Lībijā 2011. gadā, atbalstu pret Asadu noskaņotajiem nemierniekiem Sīrijā un "Islāma valsts" izvešanu no tās bāzes Sīrijā un Irākā. ASV atbalstīja arī Saūda Arābijas gaisa triecienu kampaņu Jemenā.

Taču tagad vienīgais, kas palicis no šiem centieniem, ir 2500 ASV karavīru Irākā un 900 Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X