ASV ierindnieks mēģinājis sadarboties ar "Islāma valsti"; kalis plānus uzbrukumam Ņujorkā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kols Bridžess
Kols Bridžess Foto: ASV Tieslietu departaments

ASV armijas ierindnieks Kols Bridžess tiesā atzinis savu vainu mēģinājumā palīdzēt džihādistu grupējumam "Islāma valsts" ārvalstīs noslepkavot ASV karavīrus, kā arī kaujinieku konsultēšanā par uzbrukumu Ņujorkai.

"Kols Bridžess mēģināja organizēt slepkavniecisku "Islāma valsts" uzbrukumu saviem armijas biedriem," paziņoja prokurors Demiens Viljams, uzsverot, ka bijušais kareivis ir nodevis savus armijas biedrus un valsti.

22 gadus vecais bijušais karavīrs no Ohaio trešdien tiesā atzina savu vainu apsūdzībās par plāniem palīdzēt ASV ienaidniekiem. Prokuratūra uzteica Federālo izmeklēšanu biroju (FIB) un ASV armiju par palīdzību Bridžesa "ļauno nolūku" novēršanā.

Spriedums tiks nolasīts 22.novembrī.

Bridžess dienestu sāka 2019.gadā, tomēr tiešsaistē sāka patērēt džihādistu propagandas saturu. Prokuratūra paziņoja, ka Bridžess sociālajos medijos ir atbalstījis "Islāma valsti".

Apmēram gadu pēc dienesta sākšanas Bridžess iesaistījās saziņā ar FIB aģentu, kurš uzdevās par "Islāma valsts" sabiedroto ar kontaktiem Tuvajos Austrumos.

Saziņā Bridžess pauda neapmierinātību ar ASV armiju un savu vēlmi palīdzēt "Islāma valstij", atklāja prokuratūra, uzskaitot, ka viņš aģentiem, kuri uzdevās par kaujiniekiem, sniedza informāciju par mācībām un vadlīnijām, kā arī padomus par iespējamiem mērķiem Ņujorkā.

Bijušais karavīrs tiek apsūdzēts par mēģinājumu "Islāma valstij" nodot daļu ASV armijas mācību rokasgrāmatas un sniegt padomus par militārajām kaujas taktikām, piemēram, instrukcijas, kā nostiprināt ēkas, lai atvairītu ASV uzbrukumus, un izmantot sprāgstvielas uzbrukumā amerikāņu karavīriem.

Prokuratūra norādīja, ka 2021.gada janvārī Bridžess, kurš izmanto arī uzvārdu Gonsaless, savai kontaktpersonai nosūtījis videoierakstu, kurā viņš redzams ASV armijas bruņuvestē pie "Islāma valsts" kaujinieku izmantota karoga rādām žestu kaujinieku atbalstam.

Video viņš papildināja ar ierakstu, kurā viņš ierunājis propagandas reklāmu vardarbības pret ASV karavīriem atbalstam.

Viņam draud 20 gadu cietumsods par mēģinājumu sniegt materiālu atbalstu "Islāma valstij" un vēl 20 gadu cietumsods par amerikāņu militārpersonu slepkavības plānošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu