Senajā Grieķijā "pions" uzskatīts par ilgmūžības simbolu. Zieda sugas nosaukums arī ir atvasināts no grieķu vārda "paionios" - dziedināšana, jo senatnē auga sakne tika uzskatīta par brīnumainu, kas spēj izdzīt ļaunos garus, bet skaistais zieds dziedināt dvēseli vai salauztu sirdi. Jūnijs ir krāšņo peoniju ziedēšanas laiks, ko noteikti nedrīkstam nokavēt, - tāpēc piedāvājam peoniju izstāžu, dārzu un lauku ceļvedi Latvijā! 

"Ja atrodas puķkopji, kuri kādai puķu kultūrai velta visus spēkus - izveido un iesaka jaunas šķirnes, izpēta un iesaka labākos audzēšanas paņēmienus, izvērš plašu propagandu medijos -, arī citi to iemīļo. Tā tika iemīļotas gladiolas, tulpes, īrisi, lilijas, narcises un dālijas. Taču peonijas joprojām bija pabērna lomā - 20. gadsimta beigās neviens Latvijas puķkopis tās nebija atzinis par savu galveno un skaistāko puķu kultūru,» par peonijām savā grāmatā teicis Aldonis Vēriņš.

Tikai 20. gadsimta beigās aizsākās un šobrīd turpinās vecmāmiņu un vecvecmāmiņu puķu atmoda Latvijā, un peoniju audzētāju kolekcijās nu jau ir vairāk nekā 1000 dažādu šķirņu, aktīvi notiek šo ziedu selekcija. Šodien jau peonijas ieņem goda vietu kā kāzu un izlaiduma pušķī - tā vienu no visvairāk salaikotajām vasaras sākuma bildēm Instagram.

Nu ko, laiks braukt lūkot!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X