Helmanis paliek savā amatā - VARAM nesaskata pamatu Ogres mēra atlaišanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Evija Trifanova/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nesaskata pamatu Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) vai pašvaldības domes atlaišanai, informēja VARAM sabiedrisko attiecību nodaļā.

Izvērtējot dokumentus, tajā skaitā pašvaldības iesniegto skaidrojumu, VARAM nav konstatējusi ārējo normatīvo aktu pārkāpumus domes priekšsēdētāja vai domes rīcībā.

VARAM skaidro, ka saskaņā ar Pašvaldību likumu pašvaldība ir vietējā pārvalde, kurai ir iedzīvotāju ievēlēta lēmējinstitūcija - dome - un kura patstāvīgi nodrošina tai tiesību aktos noteikto funkciju un uzdevumu izpildi savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs un ir atbildīga par to. Tādējādi primāri kontroli pār vēlētu pārstāvju darbību veic vēlētājs.

Nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā Vietējo pašvaldību referendumu likums, kas nosaka, ka pašvaldības referendumu var rīkot par domes atlaišanu. Saskaņā ar Vietējo pašvaldību referendumu likumu pašvaldības referendumu par domes atlaišanu nevar ierosināt gadu pēc domes sanākšanas un gadu pirms domes pilnvaru beigām.

Pašvaldības referendumu par domes atlaišanu varēs ierosināt ne mazāk kā 30% no to iedzīvotāju skaita, kuri pēdējās domes vēlēšanās vēlēšanu dienā bija iekļauti attiecīgā vēlēšanu apgabala vēlētāju sarakstos. Pašlaik nav plānots mainīt Vietējo pašvaldību referendumu likuma spēkā stāšanos termiņu, informē VARAM.

Līdz ar to, ja iedzīvotājiem ir šaubas par demokrātisku procesu ievērošanu vietējās pašvaldības darbā, no 2024.gada 1.janvāra viņiem būs tiesības ierosināt referendumu par domes atlaišanu.

VARAM uzsver, ka, nodrošināt vietējās pašvaldības demokrātijas procesa ievērošanu ir pašvaldības domes kompetence. Vietējā demokrātija ir cieši saistīta ar labas pārvaldības principa ievērošanu pašvaldībā. Tiesībsarga likums nosaka, ka viena no tiesībsarga funkcijām ir izvērtēt un veicināt labas pārvaldības principa ievērošanu valsts pārvaldē. Ņemot vērā tiesībsarga kompetenci labas pārvaldības principa ievērošanā, tiesībsargs ir sācis pārbaudes lietu, kurā tiks vērtēta pašvaldības darbība attiecībā uz labas pārvaldības ievērošanu, tostarp situācija ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja reorganizāciju.

Tiesībsarga pārbaudes lietas rezultātus VARAM vēl nav saņēmis.

Kā vēstīts, aprīlī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka situācija Ogrē "nav pieņemama", tādēļ aicināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (AS) izskatīt šo lietu pēc būtības. Sprindžuks uzdeva VARAM darbiniekiem izvērtēt situāciju Ogres novada pašvaldībā.

VARAM pieprasīja nepieciešamo informāciju un pamatojumu Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanai no amata, kā arī iemeslus, kādēļ domes sēdē netika uzklausīts iedzīvotāja viedoklis.

Kā vēstīts, Helmanis kopš šā gada februāra konfliktē ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja kolektīvu, kas iebilda pret Helmaņa ieceri izstādīt sankcijām pakļautajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošās porcelāna kolekcijas izstādi.

Darbu pašvaldībai uzteica gan muzeja direktore, gan darbinieki. Domes vadība vērsās Valsts policijā, jo tai bija aizdomas par dokumentu viltošanu. Valsts policija ir ierosinājusi lietu pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret pārvaldības kārtību" un tā sākta par faktu, nevis konkrētu personu.

Kā vēstīts, Valsts darba inspekcija sākusi administratīvo lietvedību un veic pārbaudi par iespējamu mobingu, bosingu un nevienlīdzīgu attieksmi Ogres novada pašvaldībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu