Gan Latvijas politiskajai elitei, gan sabiedrībai ir beidzot jāapzinās, ka sadarbībai ar Krieviju nav nākotnes un jābeidz "skatīties atpakaļ", TVNET raidījumā "Nauda runā" uzsvēra eksperti, vērtējot Latvijas nākotnes attīstības iespējas, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju. Tāpat ir jārēķinās ar to, ka karš Ukrainā nebeigsies ātri un pat tad, ja Krievijas valdošais režīms kritīs, šī valsts saglabāsies kā drauds Latvijai.

Latvijai jārēķinās, ka draudi joprojām pastāv

Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis: lai gan Krievija šobrīd ir ļoti novājināta, to nedrīkst novērtēt par zemu un draudi mūsu valstij pastāv joprojām. "Baltijas drošība ar katru dienu turpina pieaugt, bet tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka kaut kādas apstākļu sakritības situācijā vai eskalācijā Āzijā, vai kā savādāk [uzbrukums nenotiks], ja tas būs vajadzīgs un izdevīgi Krievijas iekšējo problēmu risināšanai... Jo mēs redzam, ka Krievijai nav vajadzīga ekspansija, tā ar ekspansiju risina iekšējās problēmas. Ja atkal saliksies kārtis tādā veidā, ka būs nepieciešams mazs uzvarošs karš Baltijā, mēs to iegūsim," skaidroja Rungainis.

Tāpat, neskatoties uz to, ka dalība NATO sniedz drošības sajūtu, ka citas alianses dalībvalstis uzreiz steigtu mums palīgā, pašiem priekšā vēl ir daudz darāmā, lai agresoram šeit vispār nebūtu vēlmes "līst".

Savukārt, spriežot par to, kādi uzlabojumi, ieguldījumi un izmaiņas vēl nepieciešamas, eksperti atzina, ka daudzas problēmas valstī ir saistītas ar tuvredzīgu domāšanu un elites ciešajām gan politiskajām, gan ekonomiskajām saitēm ar Krieviju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X