Meņģelsone: 57 miljoni eiro tiks novirzīti piecām prioritātēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Līga Menģelsone
Veselības ministre Līga Menģelsone Foto: Zane Bitere / LETA

Otrdien preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes veselības ministre Līga Meņģelsone uzsvēra, ka svarīgi, lai katrs eiro no veselības aprūpei piešķirtā finansējuma nonāktu līdz pacientam.

Valdība otrdien atbalstīja papildu 140 miljonu eiro pārdali veselības aprūpei. Veselības ministrijai no nozaru ministrijām pārdalīs 57 miljonus eiro. Papildus tam Aizsardzības ministrija investēs savus līdzekļus veselības aprūpes nodrošināšanai, kas ietver Nacionālo bruņoto spēku veselības aprūpi, ar jaunsardzes pasākumiem saistītos medicīnas izdevumus, finansējumu mediķu atlīdzībai un medicīnas preču iegādei, aizsardzības nozares medicīnas spēju stiprināšanai, kā arī atbalstu Rīgas Stradiņa universitātei Militārās medicīnas ievadkursa uzsākšanai, kā rezultātā finansējumam veselības nozarei tiks nodrošināti vēl 10,9 miljoni eiro.

Meņģelsone uzsvēra, ka valdības lēmums par finansējuma pārdalē svarīga bijusi solidaritāte un signāls, kas sūtīts sabiedrībai, nozarei un mediķiem. Viņa vērsa uzmanību uz to, ka jau janvārī signalizēts par briestošajām problēmām, kas saistītas ar nepietiekamo finansējumu, lai varētu nodrošināt pakalpojumus gan ambulatorajā, gan slimnīcu sektorā.

Viņa skaidroja, ka 57 miljoni eiro tiks novirzīti piecām prioritātēm. 17,2 miljoni eiro tiks novirzīti ambulatorajam sektoram - speciālistu konsultāciju, izmeklējumu un dienas stacionāra pakalpojumu apmaksai. Veselības ministre arīdzan sacīja, ka rindas nepaliks īsākas, bet tās arī nepaliks garākas.

17,4 miljoni eiro tiks novirzīti kompensējamo medikamentu apmaksai. Pēc Meņģelsones paustā, runa ir par medikamentiem, ko izmanto onkoloģijā, sirds un asinsvadu slimību, diabēta un citu slimību ārstēšanai. Savukārt 4,3 miljoni eiro tiks novirzīti bērnu zobārstniecības pakalpojumu apmaksai, nodrošinot papildu 89 tūkstošus eiro zobārstu apmeklējumus.

Veselības ministre akcentēja, ka stacionāru darbības nodrošināšanai bija vajadzīgi līdzekļi, lai līdz gada beigām būtu drošība, ka stacionāra pakalpojumi tiks sniegti un nav pamata bažām, ka stacionāri to nevarēs izdarīt. Ar finansējumu 2,2 miljoniem eiro tiks stiprināts ģimenes ārstu sektors, jo līdzīgi kā ambulatorajā, arī primārajā sektorā būtiska ir prevencija, laicīga diagnostika, lai pēc iespējas mazāk pacientu nonāktu slimnīcās, pauda Meņģelsone.

"Statistika liecina, ka no 1,8 miljoniem Latvijas iedzīvotājiem 1,75 miljoni cilvēku ir izmantojuši veselības aprūpes sistēmu. Tas ir jautājums gan par mūsu sabiedrības veselības drošību, gan arī par drošību kopumā, jo tikai veseli cilvēki veido veselu nāciju un papildina valsts budžetu. Finansējums uzliek arī milzu pienākumu veselības sektoram, kas nozīmē, ka mēs vēl vairāk kontrolēsim, gan skatīsim visas iespējas, kā efektīvāk varam pārvaldīt finanšu līdzekļus," sacīja veselības ministre.

VM informēja, ka papildu finansējuma veselības nozarei saņemšanas laika grafiks paredz, ka jūnijā un jūlijā sākotnēji tiks veikta finansējuma pārdale 57 miljonu eiro apmērā no nozaru ministrijām.

Savukārt līdz šā gada decembra beigām būs pieejams atlikušais finansējums no rezervētajiem 140 miljoniem eiro, kas tiks segti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un citām valsts budžeta programmām.

Tā saņemšanai VM būs jāsagatavo un jāiesniedz Ministru kabinetā detalizēti aprēķini sadalījumā pa pasākumiem, ko plānots šogad nodrošināt saistībā ar minēto finansējumu. Tāpat VM būs Ministru kabineta jāiesniedz informācija par plānotajiem efektivizācijas pasākumiem veselības nozarē, skaidrojot ieguvumus no papildu piešķirtā finansējuma un tā izlietojuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu