Atvieglos notiesāto personu nodošanu soda izciešanai ārpus Latvijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere piedalās Augstākās tiesas tiesneša Erlena Kalniņa svinīgā tiesnešu zvēresta nodošanas ceremonijā Rīgas pilī.
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere piedalās Augstākās tiesas tiesneša Erlena Kalniņa svinīgā tiesnešu zvēresta nodošanas ceremonijā Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

 Otrdien Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV)parakstījusi Eiropas Padomes (EP) protokolu, kas atvieglos notiesāto personu nodošanu soda izciešanai citā valstī, informēja Tieslietu ministrijā.

Latvijai pievienojoties šim protokolam, tiks risināti gadījumi, kad, piemēram, Latvijā notiesātā persona ir atstājusi Latviju un atrodas savas pilsonības valstī, bet Latvijai nav iespējams izpildīt piespriesto sodu.

Tāpat tiks risinātas situācijas, kad, piemēram, Latvijā notiesāta persona pēc soda izciešanas tiek pakļauta izraidīšanas vai deportācijas rīkojumam.

Protokols paredz nosacījumu, ka, ja vienas dalībvalsts pilsonim tiek piemērots galīgais spriedums, valsts, kurā pilsonis ir notiesāts, var lūgt viņa pilsonības valsti pārņemt soda izpildi šādos apstākļos, ja šis pilsonis ir aizbēdzis uz savas pilsonības valsti vai kā citādi atgriezies tajā, zinot par kriminālprocesu, kas pret viņu uzsākts valstī, kas šo personu notiesājusi.

Protokols neparedz obligātu pienākumu valstij, kurā persona notiesāta, vai valstij, kurā sods tiks izciests, piekrist notiesātās personas nodošanai soda izciešanai, bet tikai noteic procedūru, kādā iesaistītās valstis var sadarboties. Tomēr jaunais regulējums paredz iespēju personas nodot soda izciešanai arī gadījumā, kad tā atsakās sniegt viedokli par paredzamo nodošanu.

Lielākoties protokola normas atbilst Latvijas normatīvajam regulējumam, tomēr ietver atsevišķas normas, kurās noteiktais šobrīd nav regulēts Latvijas normatīvajos aktos vai arī ir regulēts, bet pilnīgai atbilstībai protokola normām. Lai pilnībā nodrošinātu Latvijas normatīvā regulējuma atbilstību protokola normām, paredzēts, ka tiks izstrādāti grozījumi Kriminālprocesa likumā.

Līdz šim protokolu ratificējušas septiņas valstis - Austrija, Itālija, Lietuva, Nīderlande, Šveice, Ukraina un Vatikāns, bet parakstījušas 16 valstis - Austrija, Beļģija, Bulgārija, Itālija, Lielbritānija, Lietuva, Luksemburga, Melnkalne, Nīderlande, Norvēģija, Sanmarīno, Šveice, Turcija, Ukraina, Ungārija un Vācija.

Protokols oficiāli stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas visas valstis, kas pievienojušās papildu protokolam. Valstīm ir tiesības deklarēt, ka tās piemēros protokolu pagaidu kārtībā sadarbībā ar tām valstīm, kas deklarējušas to pašu, un Latvija plāno nākt klajā ar šādu deklarāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu