Jelgavas pils salas savvaļas zirgiem aprīlī un maijā dzimušie kumeliņi jau paaugušies, tomēr no mammām neatkāpjas. Vienai no ķēvēm šopavasar atskrēja dvīņi, kas ir rets gadījums, apliecināja zirgu uzraugs Einārs Nordmanis. Abi kumeliņi ir veselīgi un sprigani, lai gan konkurē par mammas pienu un uzmanību.

Vēl kāds šīs sezonas zirdziņš ir padevies ļoti skaists – melnās šokolādes krāsā ar spožu spalvu un kuplām krēpēm. Zirgi vasaras sākumā ir labi paēduši, veselīgi. Vērojot, kā lielie, skaistie dzīvnieki savā starpā komunicē un auļo pa pļavu, brīžam šķiet, ka zirgi griežas dejā. Zirgu uzvedība ir sarežģīta, attiecības komplicētas. Barā jeb harēmā valda hierarhija, stāsta Einārs Nordmanis. 

Konflikti ērzeļu starpā ir bieža parādība, tomēr cīņās zirgi viens otru nekad nesavaino līdz nāvei. Ja tā gadās, tad tikai nejaušības dēļ.

Daži jaunie ērzeļi ganās atstatus - harēmā tie netiek pieņemti, jo ir konkurenti harēma līderiem.

Jelgavas pilssalas savvaļas zirgi
Jelgavas pilssalas savvaļas zirgi Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ķēves ir maigākas dabas, ziņkārīgas un drošāk tuvojas cilvēkiem. Katram zirgam ir savs raksturs - kāds ir tik zinātkārs, ka pamet baru un ganības, lai aizklīstu vienatnē, cits ir agresīvs un nelaiž garām iespēju izkauties, vēl kādu vilina ūdens. 

Applūstošajās Lielupes palienes pļavās ganās vairāk nekā 60 savvaļas zirgi.

Pļavas starp Lielupi un Driksu ir Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamā dabas teritorija, jo te – pašā pilsētas sirdī plešas unikāls dabas stūrītis.

Pļavās sastopama nozīmīga augu un putnu daudzveidība.

Vieta ir ideāla mierīgām pastaigām, te paveras iespaidīgs skats uz pilsētu, upi, pļavu ziediem un savvaļas zirgiem, kas ir ziņkārīgi un labprāt tuvojas cilvēkiem. Saulrietu var vērot no 19,2 metrus augstā skatu torņa. Torņa pirmajā līmenī var nokļūt cilvēki ar kustību traucējumiem. Tāpat te ir labiekārtota piknika vieta. Nokļūšana līdz salai ir apgrūtināta, jo salas sākumā norit vērienīgi būvniecības darbi.

Veselības taka, kas sniedzas līdz pussalas galam, kur saplūst Lielupe un Driksa, tiks atvērta jūlija pirmajās dienās. Šobrīd pastaiga pa salu ir ierobežota, jo ir putnu ligzdošanas laiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X