Vai Latvija dod naudu dambim Ukrainā, bet savam neatrodas “ne centa”? (2)

Re:Check
Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Kādā populārā Facebook ierakstā maldinoši pretstatīta Latvijas sniegtā palīdzība Ukrainai savu iedzīvotāju it kā atstāšanai novārtā. Tajā minētā informācija neatbilst faktiem. Pretēji ierakstā paustajam valdība nav piešķīrusi līdzekļus vai citādi atbalstījusi Ukrainas Kahovkas dambi, bet ir nolēmusi piešķirt naudu Jēkabpils aizsargdambja stiprināšanai.

Ierakstā pausts:

“NO SĒRIJAS – KAD KAUT KĀDS AIZSPROSTS SVEŠĀ VALSTĪ IR SVARĪGĀKS PAR PAŠU VALSTS IEDZĪVOTĀJU DROŠĪBU UN LABKLĀJĪBU!!! ATKAL GRŪŽAM NAUDU UKRAINAI, BET PAŠU DAMBIM JĒKABPILĪ NEATRODAS NE CENTA!!!”

Tam pievienota saite uz portāla LSM ziņu par Latvijas valdības lēmumu piešķirt papildu humāno palīdzību Ukrainai aptuveni 430 tūkstošu eiro apmērā. Tas pieņemts, jo pēc Kahovkas dambja, visticamāk, saspridzināšanas Hersonas apgabalā ir applūdušas milzīgas teritorijas, tūkstošiem iedzīvotāju zaudējuši mājokļus un saskaņā ar ANO informāciju simtiem tūkstošu trūkst dzeramā ūdens.

Facebook ieraksts vedina domāt, ka Latvijai svarīgs “svešas valsts” aizsprosts. Taču gan LSM ziņā, gan valdības lēmuma anotācijā skaidri lasāms, ka nauda piešķirta nevis pussabrukušajam Kahovkas aizsprostam, bet palīdzībai cietušajiem cilvēkiem. Tajā teikts, ka atbilstoši Ukrainas vēstniecības Latvijā izteiktajam lūgumam Latvija var nosūtīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta materiālos resursus (elektroģeneratorus, kompresorus, sūkņu staciju, glābšanas vestes, guļammaisus, spiedvadus, motorsūkņus, ūdenslīdēju cimdus, zābakus, kvadraciklu u.c. aprīkojumu) un valsts materiālās rezerves (segas un gumijas zābakus). Finansējums nepieciešams arī transportēšanas izmaksām. Jau iepriekš valdība piešķīra 200 tūkstošus eiro ekoloģiskās un humānās katastrofas seku mazināšanai. Tātad ne vienā, ne otrā gadījumā nav runas par aizsprosta glābšanu. Jāpiebilst, ka šāds piešķīrums arī nebūtu iespējams, jo Kahovkas HES atrodas Krievijas kontrolētajā teritorijā.

Tāpat maldinošajā ierakstā pausts, ka “pašu dambim Jēkabpilī neatrodas ne centa”. Taču valdība tajā pašā 13. jūnija sēdē, kurā piešķīra 430 tūkstošus eiro humānajai palīdzībai Ukrainai, nolēma arī piešķirt naudu Jēkabpils aizsargdambja stiprināšanai. Šim mērķim tiks novirzīti kopumā 12,6 miljoni eiro, no kuriem 10,8 miljoni jeb 85% būs ES finansējums, bet 1,9 miljoni jeb 15% – valsts budžeta piešķīrums. Par to, ka šāds lēmums tiek gatavots, bet process saistībā ar ES fondu prasībām ir ilgstošs un birokrātiski sarežģīts, mediji vairākkārt ziņoja jau iepriekš. Pirmoreiz ziņa, ka valdības partijas vienojušās par 12,5 miljonu piešķiršanu aizsargdambja rekonstrukcijai, tika publicēta jau šā gada martā.

Ieraksta autors Re:Check pauda pārliecību, ka neko nepatiesu neesot apgalvojis. Ierakstā neesot teikts, ka Ukrainas dambim piešķirta nauda, savukārt Jēkabpils aizsprosts to vēl nav saņēmis. Taču tas ir maldinoši, jo lēmums par piešķiršanu un pieņemts un ir zināms, kāpēc naudu nebija iespējams pārskaitīt līdz šim.

Secinājums: Apgalvojums, ka valdībai svarīgs “aizsprosts svešā valstī”, bet “pašu dambim Jēkabpilī neatrodas ne centa”, ir maldinošs. Valdība nav piešķīrusi naudu Kahovkas dambja remontam Ukrainā, bet gan humānajai palīdzībai tās iedzīvotājiem. Tā ir pieņēmusi lēmumu piešķirt 12,6 miljonus eiro Jēkabpils aizsargdambja stiprināšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu