Teksta tiešraides arhīvs Kremļa grupējumu cīņa par varu: Prigožinu gaida trimda Baltkrievijā. Visa aktuālā informācija vienuviet (51)

Kremļa grupējumu cīņa par varu: Prigožinu gaida trimda Baltkrievijā. Visa aktuālā informācija vienuviet Foto: AP/Scanpix
CopyLinkedIn Draugiem X
  • Prigožins vaino Krieviju uzbrukumā "Vagner" nometnēm; draud gāzt Krievijas militāro vadību
  • "Vagner" kolonnas uzņem kursu uz Maskavu
  • Sestdienas vakarā Prigožins paziņo, ka vagneriešu kolonnas dodas atpakaļ

Pēc spraigiem notikumiem pilnas dienas algotņu grupējuma "Vagner" līderis Jevgēnijs Prigožins paziņojis, ka "Vagner" kolonnas, kuras bija ceļā uz Maskavu, griežoties atpakaļ, lai izvairītos no asinsizliešanas. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka krimināllieta pret Prigožinu tikšot izbeigta un ka "Vagner" līderis došoties uz Baltkrieviju. 

Prigožins piektdienas vakarā publicēja audioziņojumu, kurā saka, ka "Vagner" kolonnas griežoties atpakaļ un dodas uz lauka nometnēm.

Viņš norāda, ka līdz šim "Vagner" esot virzījušies uz priekšu, neizlejot nevienu vagneriešu asins lāsi. "Tagad ir pienācis brīdis, kad varētu līt asinis, tāpēc, saprotot savu atbildību par to, ka vienā no pusēm tiks izlietas krievu asinis, mēs pagriežam atpakaļ savas kolonnas. Un dodamies pretējā virzienā uz lauka nometnēm saskaņā ar plānu."

Dažas algotņu grupējuma "Vagner" vienības "virzās uz ziemeļiem caur Voroņežas apgabalu gandrīz noteikti ar mērķi nokļūt Maskavā", teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas sestdien publiskotajā izlūkošanas informācijas apkopojumā. Krievijas autokrāts Putins uzrunā tautai notikušo nodēvējis par "nodevību" un "dūrienu mugurā". Par atbalstu Putinam paziņojis arī Čečenijas vietvaldis Kadirovs, kurš uz "konflikta zonu esot nosūtījis čečenu kaujiniekus". Tikmēr vagnerieši piektdien virzījās uz Maskavu un iegāja Ļipeckas apgabalā, kas atrodas apmēram 400 kilometru attālumā no Krievijas galvaspilsētas. 

Voroņežas apgabalā Krievijas militārā aviācija sestdien bombardēja grupējuma "Vagner" algotņus, kas dodas Maskavas virzienā, ziņo Krievijas "Telegram" kanāli.

"Voroņežas [apgabala] Verhņijmamonas ciemā dzirdami sprādzieni. Ciems atrodas pa ceļam no Rostovas uz Voroņežu," raksta kanāls "Sota", atsaucoties uz lasītāju sniegto informāciju.

"Voroņežas apgabals. Sprādzieni, šāvieni. Aviācija dod triecienus autoceļam M-4, pa kuru virzās "Vagner" kaujinieki," vēsta kanāls "VČK-OGPU".

Savukārt Maskavas apgabalā slēgts satiksmei autoceļš M-4 un vēl vairākas šosejas, paziņojušas varas iestādes.

Iepriekš aģentūra "Reuters", atsaucoties uz informētiem avotiem, ziņoja, ka vagnerieši ieņēmuši vairākus militāros objektus Voroņežā, tomēr šai informācijai nav neatkarīga apstiprinājuma.

Jau vēstīts, ka "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins paziņojis, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Sestdienas rītā Prigožins videouzrunā sacīja, ka atrodoties Krievijas Dienvidu militārā apgabala štābā Rostovā pie Donas un pieprasīja, lai pie viņa tiktu nogādāti Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Prigožins apgalvoja, ka vagnerieši kontrolējot militāros objektus Rostovā.

Jau vēstīts, ka Prigožins iepriekš paziņojis, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) mudinājis "Vagner" kaujiniekus "veikt pasākumus, lai viņu aizturētu".

Krievijas ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu saistībā ar mēģinājumu organizēt bruņotu dumpi.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu