Smiltēns: no Stambulas konvencijas jāizolē daļa, kas attiecas uz dzimuma definīciju (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdību veidojošajai koalīcijai vienam no svarīgiem uzdevumiem jābūt novērst grūtības ar kontu atvēršanu bankās un veicināt uzņēmēju un mājsaimniecību kreditēšanu, sacīja viens no koalīciju veidojošā "Apvienotā saraksta" (AS) līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Attiecībā uz Stambulas konvencijas ratifikāciju - viens variants būtu no konvencijas "izolēt" to daļu, kas attiecas uz dzimuma definīciju.

Tāpēc, ka potenciālajiem ārvalstu investoriem ir grūtības ar kontu atvēršanu, Latvija ir zaudējusi simtiem miljonu eiro, atzīmēja AS politiķis. Smiltēns arī norādīja, ka jāveicina, lai biznesam būtu pieejami kredīti, jo kredītu nepieejamības dēļ "smok ekonomika".

Attiecībā uz vienu no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) uzsvērtajām lietām - Stambulas konvencijas ratifikāciju - viens variants būtu no konvencijas "izolēt" to daļu, kas attiecas uz dzimuma definīciju. Otrs variants, ka absolūtais vairākums sabiedrības piekristu konvencijā minētajai dzimuma definīcijai, atzīmēja politiķis.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka būtiskas reformas nedrīkst virzīt tikai ar spēku, nerēķinoties ar sabiedrības vairākuma viedokli. Politiķis akcentēja, ka demokrātijā izmaiņas jāsaskaņo ar sabiedrību.

AS konceptuāli ir par kapitālsabiedrību akciju kotēšanu biržā, bet nepieciešams sīkāk izdiskutēt kritiskās infrastruktūras, stratēģiskas nozīmes un nacionālajai drošībai nozīmīgu uzņēmumu nākotni, atzīmēja Smiltēns.

Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētājs norādījis, ka reģionus ietekmējošās reformās, tajā skaitā veselības aprūpē, ir jāņem vērā vietējie apstākļi.

Ieklausīšanās slimnīcu un pašvaldību vadībā ir īpaši svarīga laikā, kad opozīcijas politiķi Ainārs Šlesers (LPV) un Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!") cenšas destabilizēt situāciju ar virzību uz Saeimas atsaukšanu, teica AS politiķis.

Pašlaik svarīgākās lietas ir drošība un ekonomika, kam seko jau ilgu laiku risināmas problēmas veselībā un izglītībā, norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka pašlaik valdošajā koalīcijā strādā "Jaunā vienotība", Nacionālā apvienība (NA) un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam NA un AS iebilst.

Kariņš jau iepriekš izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu