Publiskajā vidē ik pa laikam uzvirmo sašutuma pilni stāsti par zāļu cenām un to dārdzību salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju. Patiesi, Latvijā zāles un medicīnas preces lielākoties ir dārgākas nekā kaimiņos. 2019. gada beigās tika publicēts apjomīgs Konkurences padomes ziņojums “Zāļu cenu veidošanās un iespējamie konkurences ierobežojumi, kas ietekmē zāļu finansiālo pieejamību”, kurā skaidrota zāļu cenu veidošanās mehānika Latvijā, kā arī veikti salīdzinājumi ar Lietuvu un Igauniju.

Līdzīga informācija publicēta 2022. gada septembrī Veselības ministrijas konceptuālajā ziņojumā par zāļu finansiālo pieejamību, kuru valdībā beidzot plānots izskatīt 27. jūnijā. Vai valdība ņems vērā ziņojumā minētos ieteikumus? Visdrīzāk nē, jo tas nozīmētu, piemēram, samazināt PVN un attiecīgi zaudēt ienākumus valsts budžetam. Bet atrast papildu finansējumu veselības aprūpes nozarei, lai segtu aizvien vairāk kompensējamo zāļu, zinot jau esošās problēmas, liekas neiespējami.

Kā risinājumu valdība varētu lemt uzlikt “griestus” zāļu uzcenojumiem, līdzīgi kā tas ir kaimiņos, bet pret šādu soli iebilst privātais sektors, kuram ir spēcīgs lobijs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X