AUDIO Publicēts audio ieraksts ar Prigožina skaidrojumu par notikušo (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Jevgeņijs Prigožins
Jevgeņijs Prigožins Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pirmdien, 26. jūnijā, pēc gandrīz 48 stundu klusēšanas publicēts audio ieraksts ar Prigožinu, kurā viņš noliedz, ka mēģinājis gāzt Putina režīmu. Audio ieraksta autentiskums vēl nav apstiprināts, vēsta raidījums "Dienas ziņas".

“Vagner” grupas vadītājs Jevgēņijs Prigožins pirmdien publicētajā audio ierakstā skaidro, ka viņa lēmumu atsaukt savu militāro grupējumu no gājiena uz Maskavu ietekmējuši divi faktori. Prigožins apgalvo, ka vēlējies izvairīties no krievu asiņu izliešanas, kā arī militārās kolonnas virzīšanos uz Maskavu nosauc par demonstrācijas procesu. Tas neesot bijis mēģinājums veikt valsts apvērsumu.

“Vienas nakts laikā mēs pieveicām 780 kilometrus. Kādi divi simti kilometru bija palikuši līdz Maskavai. Neviens karavīrs netika nogalināts,” ierakstā saka Prigožins. Nav gan pierādījumu, ka Vagner grupas kolonnai būtu izdevies nokļūt tik tuvu Maskavai.

Sava dumpja mērķi un iznākumu viņš apraksta šādi: "Mēs apstājāmies brīdī, kad uzbrukuma grupa tuvojās Maskavai, veicām apkārtnes izlūkošanu, un kļuva skaidrs, ka tajā brīdī tiks izlietas asinis. Tāpēc mēs nolēmām, ka pietiek nodemonstrēt to, ko gatavojamies darīt."

Prigožins apgalvo, ka militārās grupas gājiena uz Maskavu mērķis esot bijis novērst Vagner grupas iznīcināšanu un saukt pie atbildības tos, kuri sava neprofesionālisma dēļ pieļāvuši tik daudzas kļūdas “speciālās militārās operācijas” laikā.

Aptuveni desmit minūšu garais paziņojums publicēts Prigožina preses dienesta "Telegram" kanālā. Audioieraksta autentiskums vēl nav pārbaudīts. 

Prigožina atrašanās vieta joprojām nav zināma. Arī audio paziņojumā viņš neatklāja, kur atrodas.

Kā ziņots, Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas, un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalu, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un griežas atpakaļ. Prigožinam Kremlis došot iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu