Otrdien turpināsies NATO militārās mācības Baltijas gaisa telpā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)

Otrdien Baltijas valstu gaisa telpā turpināsies Nacionālo bruņoto spēku un NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās starptautiskās gaisa spēku mācības "Ramstein Alloy".

Mācībās sabiedroto gaisa spēki no Apvienotās Karalistes, Lietuvas, Portugāles, Rumānijas, Turcijas un Vācijas īstenos ātrās reaģēšanas trauksmes vingrinājumus, tostarp sakaru zaudēšanas, kaujas meklēšanas un glābšanas, lēna lidaparāta pārtveršanas, tuvā gaisa atbalsta un lidmašīnas uzpildes gaisā scenārijus.

Mācības, kuras alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā, Vācijā un vada NATO Apvienotais gaisa operāciju centrs Ūdemā, sekmē sabiedroto un partnervalstu klātbūtnes stiprināšanu Baltijas reģionā.

"Ramstein Alloy" ir turpinājums treniņlidojumiem Baltijas gaisa telpā, kas regulāri notiek jau kopš 2008.gada.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Kopš 2004.gada patrulēšana tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Savukārt, 2024.gadā tiks uzsākta Emari bāzes rekonstrukcija, kuras laikā Baltijas valstu gaisa telpa tiks nodrošināta no Latvijas un Lietuvas. Pēc rekonstrukcijas pabeigšanas sabiedroto iznīcinātāji atgriezīsies Igaunijā.

Šādas mācības atspoguļo NATO kolektīvo aizsardzību, demonstrēt alianses dalībvalstu un partneru augsto gatavības, savietojamības un sadarbības līmeni. Turklāt gaisā un virs zemes bāzētā integrētā gaisa un raķešu aizsardzība demonstrē, kā NATO sabiedrotie un partneri aizsargā austrumu flangu un stiprina reģionālo drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu