Maklakovs: Prigožina un "Vagner" atrašanās Baltkrievijā pagaidām neapdraud Latvijas drošību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs.
Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pagaidām Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgēņija Prigožina un iespējamā vagneriešu atrašanās Baltkrievijā nerada Latvijas drošībai draudus, vēstīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.

Viņš skaidroja, ka Prigožins nav ieradies Baltkrievijā ar visiem kaujiniekiem, bet tikai ar atsevišķiem tuvākajiem līdzgaitniekiem, kuriem Krievijā varētu draudēt kriminālatbildība par to, ko viņi ir izdarījuši, rīkojot bruņotu dumpi.

Bijušais NBS komandieris lēsa, ka Baltkrievijas režīma līderis Aleksandrs Lukašenko kontrolēs šos cilvēkus, tomēr, kas notiks nākotnē, ir atklāts jautājums. Nav skaidrs, vai Prigožins spēs "iedzīvoties Baltkrievijā", pārvietot un izveidot tur lielākas savas vienības.

Pēc Maklakova paustā, tam būs vajadzīgs laiks - vismaz pusgads, gads. Turklāt to izdarīt būs diezgan grūti, jo Krievija kontrolēs algotņus un nedos viņiem iespēju brīvi pārvietoties.

"Pastāv bažas, ka, tuvojoties NATO samitam Viļņā, varētu notikt provokācijas. Jā, provokācijas var notikt, bet es nedomāju, ka tās būs saistītas ar Prigožinu un viņa cilvēkiem, bet gan ar Krievijas vai Baltkrievijas militārajām struktūrām. Tās varētu testēt gan Latvijas gaisa telpu, gan robežu," sacīja bijušais NBS komandieris.

Maklakovs atzīmēja, ka uz samita laiku nepieciešams pastiprināt robežu apsardzi, pastiprināt kaujas gatavību un darīt visu, lai to nepieļautu.

LETA jau rakstīja, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Prigožins 23.jūnija vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau 24.jūlija vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ. Prigožinam Kremlis devis iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins.

Putins uzrunā 24.jūlijā apsūdzēja Prigožinu valsts nodevībā un apsolīja sodīt vainīgos, bet pēc tam piekrita amnestijas līgumam, saskaņā ar kuru "Vagner" priekšnieks izvairīšoties no kriminālvajāšanas un pārcelsies uz Baltkrieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu