Kas notiktu prinča Viljama nāves gadījumā? Vai karaļa funkcijas varētu pāriet princim Harijam?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Reuters/Scanpix, TVNET kolāža

Šobrīd Lielbritānijas karaļa un karalienes titulu nēsā Čārlzs III un Kamilla - nākamie rindā uz troni ir Velsas princis Viljams un princese Ketrīna. Bet kas notiktu prinča Viljama nāves gadījumā? Vai karaļa tituls pienāktos vecākajam dēlam Džordžam vai tomēr karaļa pilnvaras tiktu nodotas princim Harijam? 

Veroties uz Velsas prinča ģimeni, nemaz negribas iedomāties drūmu scenāriju, taču dzīvē atgadās visādi - vienīgais, kas nemainās, ir karaliskais protokols un rinda uz Lielbritānijas karaļa troni. 

Princis Harijs pašlaik ir piektais pēctecības rindā, pēc brāļa un viņa trīs atvasēm, bet no šiem pieciem karaliskās ģimenes locekļiem tikai divi ir vecāki par 18 gadiem - princis Viljams un princis Harijs. Tas nozīmē, ka viņš pašlaik ir otrais reģenta rindā.

Ja karalis Čārlzs III sliktas veselības dēļ kļūtu neatgriezeniski rīcībnespējīgs, Viljams tiktu iecelts par viņa reģentu. Ja karalis nomirtu, troni mantotu Viljams.

Velsas prinča nāves gadījumā par nākamo karali automātiski top vecākais dēls - princis Džordžs. Tā kā viņš ir jaunāks par 18 gadiem (līdz 2031. gada 22. jūlijam), saskaņā ar likumu viņam būtu jāieceļ reģents un tas būtu princis Harijs.

Ir viens noteikums, kas var liegt Harijam kļūt par reģentu. Likums nosaka, ka reģentam ir "jāatrodas kādā Apvienotās Karalistes daļā". Tas nozīmētu, ka Harijam būtu jāatstāj savas mājas Kalifornijā un jādzīvo Apvienotajā Karalistē.

Ja Harijs tiktu diskvalificēts uz šī pamata, nākamais karaliskās ģimenes loceklis pēc 18 gadu vecuma ir princis Endrjū.

Kas ir reģents? 

Reģents (no lat. regens - "valdošais") - monarha nepilngadības gadījumā tas ir kāds no valsts augstākajiem aristokrātiem vai radinieks, kurš pilda monarha pienākumus, līdz troņmantnieks sasniedz pilngadību.

Pēc iecelšanas reģents var efektīvi pildīt jebkuru no monarha lomām un pienākumiem.

Viena no galvenajām "karaliskajām funkcijām", ko reģentam liedz veikt, ir mainīt troņa mantošanas līniju. Tātad reģents nevar nodot viņam īslaicīgi piederošo varu saviem mantiniekiem - tā atgriezīsies galvenā mantotāja asinsradniecības līnijā.

Lielbritānijas slavenākais reģenta gadījums bija 19. gadsimta sākumā  - karaļa Džordža III garīgās nespējas dēļ. Viņa vietā tika iecelts viņa vecākais dēls Džordžs IV; kad Džordžs III nomira, reģents kļuva par karali.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu