Ķīnas balons nevāca informāciju, secinājis Pentagons

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV armijas virs Savienoto Valstu teritoriālajiem ūdeņiem februārī notriektais Ķīnas gaisa balons nevāca izlūkošanas informāciju, apliecināja ASV Aizsardzības ministrija.

"Kā jūs tolaik dzirdējāt, mēs apzinājāmies, ka [šim balonam] bija izlūkinformācijas vākšanas kapacitāte," ceturtdien preses konferencē sacīja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi Pats Raiders, atbildot uz žurnālista jautājumu par lidaparātu.

"Atbilstoši mūsu izvērtējumam šobrīd laikā, kad tas šķērsoja Savienotās Valstis vai pārlidoja Savienotās Valstis, tas to nevāca," atzina Pentagona pārstāvis.

Vašingtona arī spēra "soļus, lai mazinātu iespējas potenciāli vākt informāciju, ko varētu veikt ar šo balonu", sacīja Raiders, plašākus paskaidrojumus nesniedzot.

Vašingtonas un Pekinas attiecības jau bija saspringtas, kad ASV armija Savieto Valstu gaisa telpā pamanīja lidaparātu, par ko ASV amatpersonas izteica aizdomas, ka tas ir Ķīnas spiegošanas balons.

ASV Gaisa spēki balonu notrieca 4.februārī virs Dienvidkarolīnas piekrastes, kad tas virs ASV pamatteritorijas bija lidojis vairākas dienas.

Vašingtona apsūdzēja Pekinu spiegošanā, kas savukārt šos pārmetumus noraidīja.

Saistībā ar Ķīnas balona lidojumu virs ASV Savienot Valstu valsts sekretārs Entonijs Blinkens atcēla vizīti Ķīnā, bet vēlāk atlika to uz jūniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu