Kā ietaupīt, mazgājoties dušā? Padomus sniedz Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Grigvovan/Shutterstock

Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas (PIAA) veiktie testi rāda, ka pārskatot savas mājsaimniecības dušas izmantošanas ieradumus un nomainot dušas klausuli pret energoefektīvāku, ir iespēja samazināt izdevumus līdz pat 28%, nepazeminot dzīves kvalitāti, TVNET informē asociācija.

Šī gada maijā Latvijā vidēji patērētājam 1 m3 aukstā ūdens izmaksāja 3,47 EUR un tā uzsildīšana 5,55 EUR (cenas ar PVN), kas aprēķināts, balstoties uz vidējo MWh cenu. Jāņem vērā, ka uzsildīšanas izmaksas var būt diapazonā no 2,70 līdz 11,20 EUR/m3 un dažos gadījumos pat vairāk.

Lai no aukstā un karstā ūdens iegūtu dušai piemērotu ūdens temperatūru, tie jāsamaisa aptuveni attiecībā 30:70 (aukstais:karstais). Tas padara dušu par vienu no resursietilpīgākajiem karstā ūdens patēriņa veidiem mājsaimniecībā. Vai ir iespējams samazināt šī patēriņa apjomu?

PIAA veiktais dušas klausuļu tests, kas ir pieejams tīmekļa vietnē www.pateretajs.lv, rāda, ka to ir iespējams izdarīt ne tikai mainot dušas lietošanas paradumus, bet arī izvēloties savām vajadzībām piemērotu energoefektīvu dušas klausuli.

PIAA testētie dušas klausuļu paraugi ar energoefektīvām sprauslām un plūsmu ierobežojošiem vārstiem vidēji spēj darboties, sākot jau no 5 L/minūtē. Turpretī, bezrūpīgi mazgājoties ar novecojušas konstrukcijas klausuli ar maksimālo spiedienu patēriņš var sasniegt pat 20 L/minūtē!

"Laba ziņa ir tā, ka, lai taupītu nav nepieciešama dārga dušas klausule. Pieregulējot ūdens spiedienu līdz nepieciešamajam līmenim, var būtiski samazināt patēriņu bez jebkādiem ieguldījumiem. Savukārt, labākās energoefektīvas dušas klausules par 15 - 25 EUR, nodrošinās to, ka maksimālais ūdens patēriņš nepārsniegs 5 - 7 L/minūtē nekādos apstākļos" norāda PIAA valdes loceklis Andrejs Vanags.

PIAA rekomendē patērētājiem:

• izmantojot novecojušas konstrukcijas dušas klausuli, pieregulēt ūdens spiedienu līdz nepieciešamajam līmenim,

• apsvērt jaunas energoefektīvās dušas klausules iegādi. Tam nav nepieciešams ieguldīt vairāk par 25 Eur, bet var iztikt arī ar ievērojami mazāku summu,

• iegādājoties jaunu dušas klausuli, ļoti uzmanīgi iepazīties ar preces marķējumu, jo vairākas testētās dušas klausules ir ar ļoti atšķirīgu patēriņu, bet ļoti līdzīgu izskatu, iepakojumu un pat nosaukumu,

• jāatceras, ka pārmērīgi samazinot ūdens plūsmu, laiks ziepju un netīrumu noskalošanai var nepieņemami paildzināties. Tādēļ nepieciešams atrast labu līdzsvaru starp mazgāšanas efektivitāti un ūdens patēriņu,

• lietotājiem ar gāzes apkures katliem, kas uzsilda ūdeni tā lietošanas laikā, būtu jānoskaidro, sākot ar kādu plūsmu ieslēgsies ūdens uzsildīšana.

Ar PIAA rekomendētām dušas klausulēm dažādiem cenu diapazoniem, kā arī pilnu testa pārskatu par 23 testētām dušas klausulēm var iepazīties tīmekļa vietnē www.pateretajs.lv.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu