Tiesībsargs: materiāli mācību obligātā satura apguvei jānodrošina skolai (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Materiāli, kurus izmantojot, skolēns rada priekšmetu vai produktu, kas paredzēts mācību obligātā satura apguvei, jāiegādājas skolai, informēja tiesībsargs.

Jūnija vidū tiesībsargs aicināja vecākus sniegt informāciju par to, ko iepriekšējā mācību gadā tiem vajadzēja iegādāties bērna mācību vajadzībām, kā arī par izglītības iestāžu izsniegtajiem sarakstiem jaunajam mācību gadam.

Līdz šim saņemtas vairāk nekā 1000 ziņas no vecākiem, tai skaitā par mācību vajadzībām pērkamajām lietām. Tiesībsargs atzīmēja, ka vislielākais juceklis ir ar mācību priekšmetiem "Dizains un tehnoloģijas" un "Vizuālā māksla", jo secināms, ka šo abu priekšmetu satura apguvei nepieciešamos produktus un materiālus lielākoties iegādājušies vecāki.

Tiesībsargs norādīja, ka šie mācību materiāli būtu jāiegādājas vecākiem, ja to lietošana paredzēta ārpus mācību obligātā satura.

Tāpat vecākiem nav jāiegādājas aplikāciju, akvareļu, zīmēšanas un A4 baltais papīrs mācību materiālu kopēšanai, plastilīns, krītiņi, guašas krāsas un līdzīgi piederumi, cirkulis, rokas figūrzāģa asmeņi, kā arī salvetes, tualetes papīrs, dvieļi vai interjera priekšmeti, uzskaitīja tiesībsargs. Arī dzeramais ūdens jānodrošina skolai.

Turpretim tādas kancelejas preces kā pildspalvas, zīmuļi, līme, lineāls, dzēšgumija, flomāsteri un penālis, kā arī burtnīcas, klades, grāmatu vāciņi un skolas soma ir jānodrošina vecākiem. To pienākums ir iegādāties arī sporta tērpu, sporta un maiņas apavus, peldkostīmu, baseina piederumus un čības, dvieli un priekšautu.

Vecākiem, kas saņēmuši pedagoga izsniegtus sarakstus sākotnēji būtu jāvēršas pie iestādes vadītāja un jālūdz pārskatīt saraksts. Ja neizdodas situāciju atrisināt, iestādes vadītāja rīcība ir apstrīdama dibinātājam, savukārt dibinātāja rīcība - administratīvajā rajona tiesā. Vecāki ir tiesīgi vērsties arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā un pie tiesībsarga.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu