Eiropas Prokuratūra organizējusi kratīšanas saistībā ar "Rīgas satiksmi" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Rīgas satiksme" autobuss.
"Rīgas satiksme" autobuss. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nesen Eiropas Prokuratūras (EPPO) organizētās kratīšanas Latvijā notikušas saistībā ar kriminālprocesu par "Rīgas satiksmes" iespējamu slepenu sadarbību ar privātiem uzņēmumiem, lai mākslīgi palielinātu piegādāto preču un pakalpojumu cenas.

Latvijas prokuratūra nesen paziņojumā presei rakstīja, ka kriminālprocess sākts 2021.gada 17.augustā par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, nodarot zaudējumus valstij nenomaksāta pievienotās vērtības nodokļa veidā ne mazāk kā 14,9 miljonu eiro apmērā. Atbilstoši EPPO kompetencei kriminālprocess tika pārņemts tās lietvedībā.

Pēc prokuratūras paustā, izmeklēšanā iegūtie pierādījumi ļauj uzskatīt, ka atbildīgās amatpersonas veica darbības, lai radītu šķietamību par realizētā projekta izmaksām. Kriminālprocesa materiāli norādot uz iespējamām noziedzīgām darbībām, kas vērstas uz atskaitāmā priekšnodokļa nepamatotu palielināšanu.

EPPO paziņojumā detalizētāk minēts, ka runa ir par izmeklēšanu pret pašvaldības uzņēmumu, kas tiek turēts aizdomās par slepenu sadarbību ar privātiem uzņēmumiem, lai mākslīgi palielinātu piegādāto preču un pakalpojumu cenas. Aizdomīgajā shēmā "uzpūstas" pašvaldības uzņēmuma darbības izmaksas, tādējādi palielinot atskaitāmos izdevumus un ļaujot uzņēmumam maksāt mazāk nodokļus.

Likumsargiem ir aizdomas, ka pirms līgumu parakstīšanas starp izmeklēšanā esošajiem uzņēmumiem aizdomās turamās personas vienojušās par imitētiem darījumiem un mākslīgi uzpūstām cenām. Apkopotie pierādījumi liecina, ka dažas projekta īstenošanas izmaksas faktiski nav radušās un izdevumi tika mākslīgi palielināti.

Pirmdien Latvijas pārstāvis Eiropas Prokuratūrā prokurors Gatis Doniks apliecināja, ka minētais pašvaldības uzņēmums ir "Rīgas satiksme" un lietā iesaistīti nu jau bijušie "Rīgas satiksmes" darbinieki. Konkrētu lietā aizdomās turēto skaitu Doniks neatklāja, jo patreiz vēl notiek izmeklēšanas darbības.

"Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane teica, ka "Rīgas satiksmē" EPPO nekādas procesuālās darbības nav veikusi.

Lai nākotnē nodrošinātu iespējamo noziedzīgi iegūtas mantas konfiskāciju, kriminālprocesā uzlikts arests nekustamajiem īpašumiem, kuri, iespējams, tika iegādāti par noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem.

Kopumā arestēti desmit nekustamie īpašumi ar kopējo vērtību vairāk nekā seši miljoni eiro.

Kratīšanas veiktas sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un Valsts ieņēmuma dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu