Latvijā plosās spēcīgs vējš - lūst koki, traucēta elektroapgāde

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nolauzts koks
Nolauzts koks Foto: Pixaby

Pirmdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) saņemti jau 66 izsaukumi par stipro vēja plūsmu rezultātā nolūzušiem kokiem. Savukārt,  elektroapgāde pēcpusdienā bija traucēta aptuveni 2200 "Sadales tīkla" klientu visā Latvijā, informēja uzņēmumā.

Pirmdien līdz plkst.21 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis 66 izsaukumus, kuros ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama nolūzušu koku sazāģēšanā, informēja VUGD.

Pārsvarā visos gadījumos koki nolūzuši uz ceļa braucamās daļas, ietves vai bīstami aizlūzuši, bet dažos gadījumos koki nolūzuši arī uz vieglajām automašīnām.

Rīgā un Pierīgā reģistrēti 48 izsaukumi uz stiprā vēja postījumu vietām, Kurzemē - astoņi, Latgalē - divi, Vidzemē - trīs, bet Zemgalē -piecos gadījumos reģistrēti vēja lauzti koki.

Kā ziņots, pirmdien Latvijā dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprinājies līdz 15-20 metriem sekundē, vietām - galvenokārt Kurzemē - gaidāmas brāzmas līdz 21-24 metriem sekundē, brīdina sinoptiķi.

Pašas stiprākās brāzmas prognozētas saistībā ar lietusgāzēm, vietām iespējams arī pērkona negaiss un krusa. Īslaicīgi līs valsts lielākajā daļā, starp mākoņiem spīdēs saule.

Vējā var lūzt koki un to zari, tādēļ iedzīvotājiem jāatturas no pastaigām mežos un parkos, automašīnas nevajag novietot zem kokiem. Nedrīkst doties peldēt jūrā, nav vēlams peldēties arī citās ūdenstilpēs.

Spēcīgā vēja ietekmē 3.jūlija pēcpusdienā elektroapgāde bija traucēta aptuveni 2200 "Sadales tīkla" klientu visā Latvijā, informēja uzņēmumā. "Sadales tīkls" nepārtraukti seko līdzi meteorologu prognozēm, vēja pārvietošanās ceļam un situācijai vidējā sprieguma elektrotīklā.

Konstatējot bojājumus, elektroapgāde ar informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu palīdzību iespēju robežās tiek atjaunota pa citām elektrolīnijām jau pirms bojājumu novēršanas. Tikmēr operatīvā darba brigādes nekavējoties sāk bojājumu vietu lokalizēšanu un tehniskos darbus infrastruktūras atjaunošanai.

Kompānijā norāda, ka stiprā vēja ietekmē var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, kas var apdraudēt cilvēku dzīvību, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši piesardzīgiem elektrolīniju un citu elektroapgādes objektu tuvumā.

Redzot bīstamu situāciju, piemēram, pārrautu vadu vai elektrolīnijās iegāztu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112.

Vētru laikā visvairāk apdraudētas ir neizolētas gaisvadu elektrolīnijas, kas pašlaik veido aptuveni 40% no visa "Sadales tīkla" elektrotīkla. Lai savlaicīgi mazinātu šādus dabas stihiju radītus elektroapgādes traucējumus, uzņēmums ik gadu no potenciāli bīstamiem kokiem un krūmiem attīra gaisvadu elektrolīniju trases. Tomēr vētras stipruma vējš līnijās var iegāzt arī ārpus elektrolīniju trasēm augošus lielos kokus.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi "www.sadalestikls.lv" pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem.

Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās. Tāpat "Sadales tīkla" mājaslapā pieejams digitāls rīks bojājumu pieteikšanai "sadalestikls.lv/lv/bojajumi".

"Sadales tīkls" atgādina - ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un ir norādīts savs mobilais tālrunis vai e-pasts operatīvās informācijas saņemšanai, par reģistrēto elektrotīkla bojājumu klients tiks informēti ar īsziņas vai e-pasta palīdzību aptuveni 20 minūšu laikā.

Kā ziņots, pirmdien Latvijā dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15-20 metriem sekundē, vietām - galvenokārt Kurzemē - gaidāmas brāzmas līdz 21-24 metriem sekundē, brīdina sinoptiķi.

Pašas stiprākās brāzmas prognozētas saistībā ar lietusgāzēm, vietām iespējams arī pērkona negaiss un krusa. Īslaicīgi līs valsts lielākajā daļā, starp mākoņiem spīdēs saule.

Vējā var lūzt koki un to zari, tādēļ iedzīvotājiem jāatturas no pastaigām mežos un parkos, automašīnas nevajag novietot zem kokiem. Nedrīkst doties peldēt jūrā, nav vēlams peldēties arī citās ūdenstilpēs.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu