Foto Čečenijā brutāli piekauta "Novaja gazeta" žurnāliste Jeļena Milašina

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: telegram

Čečenijas galvaspilsētā Groznijā nežēlīgu uzbrukumu piedzīvojusi izdevuma "Novaja gazeta" žurnāliste Jeļena Milašina, kura raksta par cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā. Automašīnu, kurā atradās Milašina un advokāts Aleksandrs Ņemovs, apturēja vīrieši maskās. Viņi spārdīja Milašinu ar kājām, noskuva viņai matus un salauza pirkstus.

Milašina, kura turpina 2006.gadā noslepkavotās "Novaja gazeta" žurnālistes Annas Poļitkovskas iesākto, bija ceļā uz tiesas sprieduma nolasīšanu pret Zaremu Musajevu ierosinātajā lietā. Musajevas dēls ir pazīstams Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova kritiķis Abubakars Jangulbajevs, kura radiniekus vajā Krievijas un Čečenijas varasiestādes. Čečenu spēka struktūru pārstāvji 2022.gada janvārī nolaupīja Musajevu no viņas dzīvokļa Ņižņijnovgorodā un ar varu aizveda uz Čečeniju, neļaujot ar diabētu slimajai sievietei pat paņemt līdzi insulīnu.

Musajevai tika piespriests piecu ar pusi gadu cietumsods.

"Šodien Čečenijā notika uzbrukums "Novaja gazeta" žurnālistei Jeļenai Milašinai un advokātam Aleksandram Ņemovam. Nezināmi cilvēki maskās Groznijā pārtvēra viņus pa ceļam no lidostas un zvērīgi piekāva, iznīcināja tehniku un dokumentus," paziņojis izdevums "Novaja gazeta".

Cilvēktiesību centrs "Memoriāls" paziņoja, ka Milašinai esot salauzti roku pirksti, kā arī uzbrucēji viņai noskuvuši galvu.

"Viņus brutāli spārdīja kājām, tai skaitā pa seju, draudēja ar nāvi, lika pie galvas pistoli, atņēma un sadauzīja tehniku. Sitot teica: jūs esat brīdināti, brauciet prom un neko nerakstiet," notikušo savā "Telegram" kanālā atstāta "Memoriāla" pārstāvji.

Ņemovs ar grūtībām spēj runāt un pārvietoties. Milašina palaikam zaudē samaņu, uz ķermeņa ir zilumi.

Milašina daudzus gadus ziņo par notikumiem Čečenijā un Ziemeļkaukāzā, par savām publikācijām saņēmusi draudus no Čečenijas varasiestādēm un amatpersonām. Milašina bija klāt notikumos Beslanā 2004.gadā, kad, islāma teroristiem sagrābjot skolu un Krievijas drošības dienestiem ieņemot ēku, bojā gāja 333 cilvēki, tai skaitā 186 bērni.

Milašina savas profesionālās darbības dēļ jau iepriekš saņēmusi draudus un piedzīvojusi uzbrukumus. 

Krievijas neatkarīgais medijs "Novaja gazeta" pastāv kopš 1993.gada, taču 2022.gadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā to slēdza Krievijas varasiestādes.

Kopš 2000.gada nogalināti vairāki "Novaja gazeta" žurnālisti.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu