NBS iepirkums: Valdība izveido starpdisciplināru dienesta pārbaudes komisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis
Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai nodrošinātu vispusīgu iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām", valdība otrdien nolēma izveidot starpdisciplināru dienesta pārbaudes komisiju.

Komisijas priekšsēdētājs būs Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis un tajā iekļauti pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Iepirkumu uzraudzības biroja, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Satversmes aizsardzības biroja un Valsts kancelejas.

Komisijas priekšsēdētājam ir tiesības pieaicināt dalībai komisijā valsts drošības iestāžu pārstāvjus, veicot grozījumus Ministru kabineta rīkojumā.

Komisijai uzdots sagatavot ziņojumu un Valsts kancelejai nodrošināt tā iesniegšanu izskatīšanai Ministru kabineta 2023.gada 8.augusta sēdē.

Jau ziņots, ka Valsts Kontrole (VK) ir vērsusies pie aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) un pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar aicinājumu nodrošināt neatkarīgu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārtikas iepirkumā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu.

Lai nodrošinātu neatkarīgu, objektīvu, taisnīgu un vispusīgu atbildības izvērtēšanu, VK aicina uzsāktās un turpmākās pārbaudes un disciplinārlietas par iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" plānošanā un īstenošanā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu uzticēt ārpus Aizsardzības ministrijas veidotai starpdisciplinārai izmeklēšanas komisijai.

VK revīzijā konstatēja būtiskus pārkāpumus iepirkuma plānošanā un īstenošanā, kā rezultātā noslēgts valsts interesēm neatbilstošs līgums un pārtikas piegāde NBS notiek, pārkāpjot publisko iepirkumu likuma un publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas.

Noslēdzot revīziju, VK aicināja izvērtēt atbildīgo amatpersonu atbildību visos līmeņos, neaprobežojoties ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra un NBS amatpersonu atbildības izvērtēšanu, bet vērtējot arī atbildību Aizsardzības ministrijas ietvaros.

Tā kā Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs un valsts sekretāra vietnieks nodrošinājuma jautājumos ir bijuši tiešā veidā iesaistīti iepirkuma īstenošanā un iepirkuma īstenošanā ir bijušas iesaistītas vairākas Aizsardzības ministrijas amatpersonas, VK ieskatā, Aizsardzības ministrijas ietvaros var būt ierobežotas iespējas pienācīgi izvērtēt iesaistīto amatpersonu atbildību. Būtu svarīgi nodrošināt, ka atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu padotībā.

VK padomes locekle Kristīne Jaunzeme norāda, ka vispusīga un objektīva situācijas noskaidrošana esošajos apstākļos nav iespējama, nevērtējot arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra, valsts sekretāra vietnieka nodrošinājuma jautājumos, Nodrošinājuma un aizsardzības investīciju politikas departamenta un citu Aizsardzības ministrijas amatpersonu, kuras bija iesaistītas iepirkuma plānošanā un īstenošanā, lomu. "Tādēļ aicinām Valsts kancelejas paspārnē izveidot neatkarīgu komisiju objektīvai un vispusīgai iesaistīto atbildības izvērtēšanai".

VK revidenti iepriekš norādīja, ka aizsardzības resorā iepirkumu plānošana ar aizsardzības ministra pavēlēm veidotās darba grupās nav ierasta prakse. Iepirkuma rezultāts ir likumsakarīgs iznākums tam, ka nav ievērots aizsardzības resorā noteiktās daudzpakāpju iepirkuma plānošanas un īstenošanas regulējums.

Kā ziņots, Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Ar SIA "Zītari LZ" līgums tika noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredzēja pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā.

Nesen Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar uzņēmumu par armijas pārtikas apgādes līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Līgums tiks izbeigts ar šī gada 31.decembri, tostarp panākta vienošanās, ka komersants neizvirzīs nekādas pretenzijas un valstij attiecīgi neradīsies zaudējumi.

Vienlaikus notiek darbs pie jauna iepirkuma organizēšanas.

Aizsardzības resora vadība informējusi, ka AM iekšienē veikto pārbaužu secinājumi par minēto iepirkumu "lielā mērā sasaucas" ar VK revīzijas secinājumiem. Liela daļa VK ieteikumu jau ir ieviesti, lai iepirkumu sistēmu padarītu caurskatāmāku.

VK veiktajā finanšu revīzijā rika secināts, ka iepirkums par loģistikas pakalpojumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām ir organizēts, pārkāpjot aizsardzības resorā noteikto kārtību iepirkumu plānošanai un organizēšanai.

Saistībā ar iepirkumu par loģistikas pakalpojumu pārtikas piegādē armijas vajadzībām no amata atbrīvotas divas VALIC un NBS amatpersonas, bet divām amatpersonām ir izteikts rājiens. Abas atbrīvotās amatpersonas iepriekš bija atstādinātas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Aizsardzības resorā bija atstādināts iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un saskaņā ar TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoto arī NBS Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks Imants Freibergs.

Patlaban vēl sešas disciplinārlietas ir procesā.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 3.martā sācis kriminālprocesu. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu