Starp ASV un Krieviju, iespējams, notikusi ieslodzīto apmaiņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kara noziedznieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.
Kara noziedznieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Foto: Viiviien/Shutterstock

Kremlis otrdien paziņojis, ka Krievijas amatpersonas sazinājušās ar kibernoziegumos apsūdzēto Krievijas pilsoni Vladimiru Dunajevu. Savukārt, ASV vēstniecei Krievijā Linnai Treisijai pirmdien tika atļauts tikties ar spiegošanā apsūdzēto amerikāņu žurnālistu Evanu Gerškoviču.

Pirms tam Linnai Treisijai aptuveni divus mēnešus tika liegta saskarsme ar spiegošanā apsūdzēto  "Wall Street Journal" žurnālistu Gerškoviču, kurš atrodas pirmstiesas apcietinājumā. Ja vīrietis tiktu atzīts par vainīgu, viņam draudētu līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

31 gadu vecais ASV pilsonis Gerškovičs tika aizturēts 29.martā Jekaterinburgā un aprīļa sākumā oficiāli apsūdzēts spiegošanā.

Krievijas Federālais Drošības dienests (FSB) apgalvo, ka žurnālists ASV izlūkdienestu vajadzībām vācis informāciju par Krievijas militārās rūpniecības uzņēmumu. Žurnālists, viņa darba devējs un ASV valdība šīs apsūdzības nolieguši. ASV valdība viņa aizturēšanu uzskata par nelikumīgu un ir pieprasījusi tūlītēju atbrīvošanu.

Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka Krievijas konsulārajām amatpersonām, savukārt, pirmdien dota piekļuve kibernoziegumos apsūdzētajam Vladimiram Dunajevam, kuru Dienvidkoreja izdeva ASV un kurš pašlaik atrodas apcietinājumā ASV.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, atbildot uz jautājumu, vai šo vizīšu sakritība liecina par iespējamu ieslodzīto apmaiņu, sacīja, ka notikuši zināmi kontakti šajā jautājumā, bet Kremlis nevēlas tos publiskot.

"Tiem jānotiek un jāturpinās pilnīgā klusumā," viņš piebilda. Sīkāku informāciju Peskovs nesniedza, bet norādīja, ka "abām pusēm ir jāievēro tiesības uz konsulārajiem kontaktiem".

Strādājot "Wall Street Journal" Maskavas birojā, Evans Gerškovičs rakstīja par Krieviju un Ukrainu. Gerškovičs ir pirmais ASV izdevuma žurnālists, kas aizturēts Krievijā par spiegošanu kopš Aukstā kara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu