Rīgas dome nolemj grozīt lēmumu par Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietas komisiju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Rīgas dome šodien, 5. jūlijā nolēma grozīt lēmumu par Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietas komisiju.

Nolemts, ka komisijā tiks iekļauts pašvaldības Centrālās administrācijas Juridiskās pārvaldes deleģēts pārstāvis.

Iepriekš komisijā tika iekļauta Centrālās administrācijas Juridiskās pārvaldes vadītāja Natālija Bulgakova.

Viņa sevi no šī pienākuma atstatīja, jo disciplinārlietā esot runa par departamenta līgumiem ar uzņēmumu "Ceļu pārvalde", ar kuru esot saistīts viņas dzīvesbiedrs.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Juridiskā pārvalde ir deleģējusi savu pārstāvi komisijā un tā var uzsākt darbu.

Komisijā darbojas Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Audita un revīzijas pārvaldes Audita analīzes daļas vadītāja vietniece Kornēlija Zarkeviča, Pilsētas attīstības departamenta direktora vietniece būvniecības jautājumos Ingūna Urtāne, Centrālās administrācijas Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes vadītāja Sandra Laganovska un Juridiskās pārvaldes Administratīvā procesa un iekšējās kontroles nodaļas vadītāja Agnese Reine.

Komisijas vadītāja ir Zarkeviča.

Kā ziņots, 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas, kas gan vēlāk tika nosaukts par anonīmu ziņojumu, un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem "Jauno vienotību" un "Par/Progresīvie", pusēm atšķiroties viedokļiem, kam būtu jāizmeklē iespējamie pārkāpumi.

Līdzšinējās koalīcijas pārstāvji gatavi diskutēt par sadarbības turpināšanu

Rīgas domes līdzšinējās koalīcijas pārstāvji "Jaunā vienotība" (JV), "Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība" (NA/LRA), "Kods Rīgai" (KR) un "Par/Progresīvie" (PP), neraugoties uz asajiem savstarpējiem apvainojumiem, ir gatavi diskutēt par iespējamo sadarbības turpināšanu, pauda politiķi.

Kā izteicās PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs, viņš pagaidām nav saņēmis uzaicinājumu uz tikšanos, bet, ja tādu saņems, viņš šajās sarunās piedalīsies. Par iespējamo sarunu iznākumu viņš prognozes neizteica.

Arī vicemēri Vilnis Ķirsis (JV) un Edvards Ratnieks (NA/LRA) uzsvēra, ka tikties esot nepieciešams un esot jārunā, taču, kādas ir iespējas izveidot koalīciju līdzšinējā sastāvā, viņi nepauda.

Kā ziņots, šodien tika plānota JV, NA/LRA, KR un PP tikšanās.

Līdzšinējie Rīgas domes koalīcijas partneri JV, NA/LRA un KR nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu, bet no PP sagaida atsaukumu, pēc viņu vārdiem, "melīgajiem apgalvojumiem".

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) atkāpās no amata, jo vairs nevarot uzņemties atbildību par Rīgas domes lēmumiem.

Staķa skatījumā, viņa bijušie koalīcijas partneri faktiski esot izveidojuši citu vairākumu kopā ar "Saskaņu", "Gods kalpot Rīgai" un "Latvijas attīstībai" un lēmumus pieņemot citos kabinetos, nevis kopā ar PP frakciju.

Tam apliecinājums esot balsojums par jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā, kurā bijušie koalīcijas partneri esot balsojuši kopā ar "Saskaņu". Līdz ar to Rīgas mērs vairs nevarot uzņemties atbildību par domes lēmumiem un nolēmis atkāpties.

16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem "Jauno vienotību" (JV) un "Par/Progresīvie", pusēm atšķiroties viedokļiem, kam būtu jāizmeklē iespējamie pārkāpumi.

29.jūnijā pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem Rīgas dome atbalstīja JV rosināto lēmumprojektu par jaunas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā. Debates bija tik asas, ka atsevišķi deputāti pieļāva, ka šīs nesaskaņas var izraisīt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas.

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju. Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu