Labklājības ministre: Sabiedrībā ir audzis atbalsts Stambulas konvencijas ratificēšanai (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Evika Siliņa.
Labklājības ministre Evika Siliņa. Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) vēstīja, ka sabiedrībā kopš gada sākuma ir audzis atbalsts Stambulas konvencijas ratificēšanai.

Politiķe piesauca Jēkabpils traģēdiju, kas izgaismojusi sistēmas nespēju nodrošināt tiesas piespriesto drošības līdzekļu izpildi.

"Diemžēl, esam palikuši to sešu valstu vidū, kas konvenciju vēl nav ratificējušas, taču šobrīd arī Čehijas valdība ar šo strauji virzās uz priekšu. Mēs Stambulas konvenciju vēlamies ratificēt ar pievienotu deklarāciju, kas būtu saskaņā ar Satversmi," pauda ministre.

Pēc Siliņas vārdiem, Latvijā katra trešā sieviete ir cietusi no fiziskas vai seksuālas vardarbības, tāpēc katrs solis, lai mazinātu vardarbību pret sievieti un ģimenēm, ir ļoti vajadzīgs.

Par sabiedrībā vērojamu pieaugošu atbalstu Eiropas Padomes konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu ratificēšanai liecinot socioloģisko un tirgus pētījumu uzņēmuma "Berg Research" veiktais pētījums. Šī gada maijā veiktajā aptaujā kopumā 71% aptaujāto pauduši atbalstu konvencijas ratificēšanai, savukārt jūnijā tās pieņemšanu atbalstījuši 73% Latvijas pilsoņi.

Kā norāda "Berg Research" vadītāja, socioloģe Ilze Rozenberga, analizējot datus Saeimā pārstāvēto politisko partiju atbalstītāju griezumā, varot secināt, ka visu politisko spēku vēlētāju vairākums atbalstot konvencijas ratificēšanu. Atbalsts atšķiras amplitūdā no 51% līdz 91% dažādu partiju elektorātā. Tāpat, raugoties uz atbalsta līmeni dzimumu griezumā, vērojams augsts atbalsts konvencijai gan vīriešu, gan sieviešu vidū, proti, 78% sieviešu un 69% vīriešu pauduši atbalstu konvencijas ratificēšanai.

Ierosinājumam par Stambulas konvencijas ratificēšanu lielākais atbalsts ir vecuma grupā no 18 līdz 34 gadiem - 83%, bet skeptiskāki pret šo ierosinājumu ir vecākā gada gājuma cilvēki pēc 75 gadiem, bet arī šajā respondentu grupā atbalsts sasniedz 51%.

"Berg Research" veica kvantitatīvu pētījumu, tiešsaistē aptaujājot kopumā 804 Latvijas pilsoņus, laika posmā no 15.jūnija līdz 19.jūnijam, ievērojot statistiski reprezentatīvu pilsoņu sadalījumu pēc dzimuma, tautības, vecuma un dzīves vietas un vēlēšanu apgabala.

Kā ziņots, Labklājības ministrija ir iesniegusi saskaņošanai un virza apstiprināšanai Latvijā Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā saukto Stambulas konvenciju.

Kā liecina ministrijas iesniegtais likumprojekts, konvenciju Latvijā plānots apstiprināt ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros "Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu