FOTO Koncerts, ko dzird ar sirdi un dejo ar acīm

CopyLinkedIn Draugiem X
Labdarības organizācija Hospiss LV
Labdarības organizācija Hospiss LV Foto: Ieva Andersone, Kitija Madelāne

Šonedēļ Rīgā valda svētki, prieks, dziesmas un dejas! Bet cilvēki, kas ilgstoši atrodas slimnīcā, smagā stāvoklī, to sajust nevar, tāpēc labdarības organizācija Hospiss LV, kas katru nedēļu ar projektu “Svētku galds” apciemo vairāku slimnīcu paliatīvās nodaļas, ar pārliecību, ka svētki jāsvin līdz dzīves pēdējam mirklim, 1.slimnīcas teritorijā rīkoja labdarības koncertu ar tautā iemīļotā dziedātāja Žorža Siksnas piedalīšanos. Tas bija koncerts, ko klausījās ne tikai ar ausīm, bet ar sirdi, un dejas, ko dejoja ar acīm.

Labdarības organizācija Hospiss LV projekta “Svētku galds” ietvaros reizi nedēļā trīs Rīgas slimnīcās brīvprātīgie ar svētku galda “ratiņiem” - cienastu, kas atšķiras no ierastā slimnīcu ēdiena, - dažādi sāļi un saldi našķi, saldējums, kafija, kakao utt., apciemo, uzklausa un iepriecina cilvēkus, kuri slimnīcā atrodas ilgstoši, vai arī atrodas paliatīvajās nodaļās, kas nereti nozīmē, ka viņiem šis ir pēdējais gardums (un prieka mirklis) dzīvē... Kā atzīst Lienīte Ansone, balvas “Gada brīvprātīgais 2022” ieguvēja, kura 1.slimnīcas Īslaicīgās sociālās aprūpes nodaļas pacientus apciemo vismaz septiņus gadus: “Mūsu spēkos ir ienest svētkus katra pacienta sirdī, uzklausīt, noglāstīt, atbalstīt. Uz mirkli darīt laimīgu, kas zin’, varbūt tā ir viņa “laimība” pēdējo reizi uz zemes ...

Tu satiec cilvēkus, kuru likteņi, sāpes, varēšana vai nevarēšana, aizkustina līdz sirds dziļumiem. Bet arī ilgojies pēc tiem, kurus vairs neredzēsi, jo šodien viņu vairs nav šajā telpā, tuvumā, nav viņu sāpes un mierinājums.”

Lai šie cilvēki nejustos vientuļi svētkos, kad visa sabiedrība līksmo, Hospiss LV cenšas pacientus iepriecināt ar muzikāliem pārsteigumiem, tā, piemēram, Līgo svētku noskaņu Biķernieku stacionārā ienesa folkloras kopa “Skandenieki”, un tāpēc – lai ienestu kaut kripatiņu tā prieka, kas šonedēļ valda Rīgā, Hospiss LV organizēja tautā iemīļotā mūziķa Žoržas Siksnas koncertu Rīgas 1.slimnīcas pagalmā pie Īslaicīgās sociālās aprūpes nodaļām, kur cilvēki mēdz uzturēties arī ilgstoši.

Personāls un brīvprātīgie pacientus, kuri var pārvietoties, aiz rokas izved laukā vai izstumj invalīdu ratiņos, palātās tiek atvērti logi, lai arī tie, kuri nevar piecelties, dzird… un koncerts var sākties! Daži pie sevis klusiņām dungo zināmas melodijas, daži dzied un arī šūpojas līdzi ritmam. “Kā gribētos vēl reizi uzdejot!” saka kāda kundze, un mēs to darām! Kamēr vēl varam – dejojam!

Dejot var arī sēžot ratiņkrēslā. Kā vīri atplaukst smaidā, kad viņus uzlūdz uz deju, bet kāds no saviļņojuma slauka asaras, jo kopš jaunības zināmās dziesmas atgādina reiz piedzīvoto, bet atmiņas, lai arī skaistas, ne vienmēr ir vieglas.

"Dejas ar vīriešiem, kuri ir zaudējuši pārvietošanās funkcijas- tas ir īstais tango, tas ir dvēseles tango... Kad no viņa acu skatiena nolasi visu, kas ar to vīrieti kādreiz ir noticis... Viņš dejo ar acīm, tas ir kaut kas tik fantastisks! Esmu svētīta, ka varu ko tādu izbaudīt. Paldies Dievam par šo dienu, par šo iespēju," ar pateicību saka Ilze Neimane-Nešpora, Hospiss LV valdes locekle un aktīvākā dancinātāja.

Klausoties dziesmās, pacienti tiek cienāti ar gardām uzkodām kā smalkā banketā, par kurām dzirdam: "nekad mūžā neesmu ēdusi tik garšīgas maizītes!" Un kas gan tie par svētkiem bez šampanieša?! Uzsaucam tostu par dzīvi un dzīvajiem un saskandinām glāzi bezalkoholiskā šampanieša "Mežezers”. Jo svētkus ir pelnījuši visi. Un šī svētku sajūta cilvēkos dzīvo vēl ilgi.

"Tik labi ir radīt mirkli, kurš piepilda pat viscietāko dvēseli, kas vieno, atbalsta un mīl, kaut tikai šajā minūtē, šajā sprīdī," atzīst brīvprātīgā Lienīte Ansone.

Hospiss LV labdarības projekta "Svētku galds" koncerts tapa ar "H2O Banketi", "Livonia Cēsis", Rimi, “Rāmkalni” un ziedotāju atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu