TVNET no Viļņas Teksta tiešraides arhīvs: Noslēdzies NATO samits Viļņā (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis, preses konference NATO samitā VIļņā 2023
Volodimirs Zelenskis, preses konference NATO samitā VIļņā 2023 Foto: EPA/FILIP SINGER

Noslēgusies NATO samita Viļņā otrā diena. Pirmajā dienā NATO līderi vienojās, ka Ukraina kļūs par alianses dalībvalsti, kad "sabiedrotie vienosies un izpildīsies nosacījumi". Lai gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ar šādu formulējumu sākumā nebija mierā, trešdien kopīgajā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu viņš pateicās par līdz šim paveikto, taču norādīja, ka uzaicinājums pievienoties aliansei būtu bijis "optimāls" iznākums. Tagad Zelenskis cer, ka G7 valstis vienosies par drošības garantijām Ukrainai.

TVNET žurnālistes Annija Vīnkalna un Linda Anna Dāldere atradās Viļņā un visu samita laiku teksta tiešraidē informēja par tur notiekošo.

Samita otrās dienas programma

  • Samits pievēršas Indijas un Klusā okeāna reģionam. Notiks tikšanās ar partneriem no Dienvidkorejas, Japānas, Jaunzēlandes un Austrālijas.
  • Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sniegs kopīgu preses konferenci. Konferences sākums paredzēts plkst.12.35.
  • Pirmā NATO-Ukrainas padomes sanāksme.
  • Samits noslēgsies ar Stoltenberga preses konferenci. Konferences sākums paredzēts plkst.16.30.
  • ASV prezidents Džo Baidens teiks publisku uzrunu Viļņas Universitātē. Uzrunas sākums plānots ap plkst.19.30.

Stoltenbergs otrdien preses konferencē atkārtoja jau pirms samita izziņoto pakotni, kas sastāv no trim elementiem: Ukrainas bruņoto spēku savietojamība ar NATO standartiem, Ukrainas-NATO Padome, Dalības rīcības plāna (MAP) prasību neattiecināšana uz Ukrainu. Ukraina tiks uzaicināta pievienoties NATO, kad "sabiedrotie varēs vienoties un izpildīsies nosacījumi", sacīja Stoltenbergs.

Stoltenbergs aizstāvēja NATO valstu pieņemto formulējumu, norādot, ka trīsdaļīgā pakotne sniedzot gan praktisku labumu, gan arī tuvinot Ukrainu dalībai NATO. "Kopā ņemti, tie veido spēcīgu vēstījumu Kijivai," uzsvēra Stoltenbergs.

Žurnālisti uzdeva jautājumus par Zelenska šodien pausto kritiku, ka formulējums nenosaka laika nogriezni, kādā Ukraina varēs pievienoties NATO. Stoltenbergs turpināja aizstāvēt lēmumu. "Nekad nav bijis vēl spēcīgāka vēstījuma no NATO," viņš uzsver. Viņš norādīja, ka šie jautājumi vienmēr esot balstīti uz nosacījumu izpildi, nevis termiņiem.

Samitā pieņemti arī NATO reģionālie aizsardzības plāni Baltijas valstīm, ko Baltijas valstu līderi vērtē atzinīgi. 

NATO samits Viļņā norisināsies 11. un 12.jūlijā. Tā laikā notiks NATO dalībvalstu līderu sanāksmes valsts un valdību vadītāju, ārlietu ministru un aizsardzības ministru līmenī. Pēc samita runu teiks ASV prezidents Džo Baidens.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu