VIDEO, FOTO Zelenskis pateicīgs par paveikto Viļņas samitā, cer uz G7 drošības garantijām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Vlodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Vlodimirs Zelenskis. Foto: AFP/SCANPIX

NATO samita Viļņā otrajā dienā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzstājās kopīgā preses konferencē.

Ukraina saprot, ka nevar kļūt par NATO dalībvalsti, kamēr turpinās karadarbība, preses konferences laikā norādījis Zelenskis.

"Samita rezultāti ir labi, bet, ja mēs saņemtu uzaicinājumu [kļūt par NATO dalībvalsti], tas būtu optimāls," uzsver Zelenskis.

"Kad izpildīsies nosacījumi - manā izpratnē tas būs tad, kad situācija mūsu zemē būs droša," par Viļņas samita komunikē gala paziņojumā izmantoto formulējumu saka Zelenskis.

Ja tā to saprot, tad sanāk, ka Ukraina iestāšanās procesu varēs uzsākt pēc karadarbības beigām, sekojot atvieglotai procedūrai - bez MAP prasībām.

Zelenskis arī uzsvēra, ka esot "pozitīvas ziņas" par militāro palīdzību no partnervalstīm.

Zelenskis pateicās arī ASV prezidentam Baidenam par lēmumu piegādāt Ukrainai kasešu munīciju, kas daļā pasaules valstu ir aizliegta. Viņš norāda, ka Krievija kara laikā izmanto kasešu munīciju pret civiliedzīvotājiem, taču Ukraina tās izmantos tikai pret Krievijas militārajiem objektiem un karavīriem.

Apspriestas arī gaidas no Viļņas samita. Zelenskis pateicas Stoltenbergam par panākto, kā arī norāda, ka Ukraina pat kara laikā turpina reformas, kas nepieciešamas, lai iestātos ES, tāpēc Dalības rīcības plāns (MAP) Ukrainai nav nepieciešams.

"Viļņā pieņemtie lēmumi iezīmē jaunu nodaļu Ukrainas un NATO attiecībās," Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga kopīgās preses konferences laikā uzsvēra Stoltenbergs.

Viņš arī norādīja, ka Maskavai nevar ļaut izlemt, kurš drīkst vai nedrīkst iestāties NATO. Tas ir Ukrainas un esošo NATO dalībvalstu ziņā.

Ukrainai izteikts trīsdaļīgs piedāvājums, kas sastāv no militārās palīdzības un Ukrainas tuvināšanas NATO standartiem, NATO-Ukrainas padomes izveides, kā arī Dalības rīcības plāna (MAP) prasību neattiecināšanas uz Ukrainu. Noslēguma komunikē teikts, ka Ukraina varēs iestāties aliansē, kad par to vienosies esošās NATO dalībvalstis un "izpildīsies nosacījumi".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirms samita komunikē oficiālas izziņošanas pārmeta atsevišķām NATO dalībvalstīm "aizmuguriskas diskusijas" un kritizēja, ka netiek nolikts laika nogrieznis, kādā Ukraina varētu pievienoties NATO. Taču NATO ģenerālsekretārs uzstāj, ka "nekad nav bijis vēl spēcīgāka signāla no NATO".

NATO samits Viļņā norisinās 11. un 12.jūlijā. Tā laikā notiek NATO dalībvalstu līderu sanāksmes valsts un valdību vadītāju, ārlietu ministru un aizsardzības ministru līmenī. Samits noslēgsies ar gala paziņojumu, par ko dalībvalstīm izdevies vienoties. Pēc samita runu teiks ASV prezidents Džo Baidens.

Seko Viļņas samitam TVNET teksta tiešraidē!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu