"Saskaņas" likumprojektā par visas tautas vēlētu prezidentu konstatētas nepilnības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēlēšanu urna 38. pašvaldību vēlēšanu iecirknī J.G.Herdena Rīgas Grīziņkalna vidusskolā.
Vēlēšanu urna 38. pašvaldību vēlēšanu iecirknī J.G.Herdena Rīgas Grīziņkalna vidusskolā. Foto: Zane Bitere/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) konstatējusi nepilnības partijas "Saskaņa" sagatavotajā likumprojektā par visas tautas vēlētu prezidentu. Partijai dots laiks līdz 3. augustam trūkumus likumprojektā novērst, informēja CVK.

Partija "Saskaņa" jūnija sākumā iesniedza CVK likumprojektu par visas tautas vēlētu prezidentu, lai sāktu parakstu vākšanu par ieceres nodošanu tautas novalsošanai. Ja CVK ierosinās šādu parakstu vākšanu, referenduma ierosināšanai būs jāsavāc ap 150 000 Latvijas pilsoņu paraksti.

Kā ieceres pieteikumā pozicionējas "Saskaņa", Valsts prezidenta amats nedrīkst būt politiskā tirgus priekšmets un iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām pastāvīgi izvēlēties vispiemērotāko cilvēku, autoritāti, kas spēs efektīvi vadīt valsti. 

CVK likumprojektā konstatēja neskaidrības, kāds tiesiskais regulējums piedāvāts ne tikai uz kārtējām Valsts prezidenta vēlēšanām, bet arī citiem gadījumiem, piemēram, ja Valsts prezidents atsakās no amata vai citiem gadījumiem, kad amats tiek atstāts pirms pilnvaru beigām. Tāpat CVK konstatēja skaidrības trūkumu par nepieciešamo balsu skaitu Valsts prezidenta ievēlēšanai gadījumos, kad Valsts prezidentu ievēlētu Saeima.

Pašreizējā ''Saskaņas'' likumprojekta versijā ierosinātie grozījumi attiecas tikai uz kārtējām Valsts prezidenta vēlēšanām. Kā norāda CVK, komisijas sēdē laikā iniciatīvas iesniedzēji piekrita, ka būtu jāizvērtē nepieciešamība veikt grozījumus arī citos, saistītos Satversmes pantos. Tādēļ lēmums par likumprojekta precizēšanu tika pieņemts, balstoties uz pašas iniciatīvas iesniedzēju lūgumu un komisijas locekļu apspriešanos.

CVK 45 dienu laikā pēc iniciatīvas iesniegšanas ir jāpieņem lēmumu par to, vai reģistrēt likumprojektu vai noteikt termiņu konstatēto trūkumu novēršanai, vai arī atteikt likumprojekta reģistrāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu