Pēc viendzimuma laulību legalizācijas Igaunijas Evaņģēliski luteriskā baznīca apturēs laulību reģistrēšanu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Igaunijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (EELK) no nākamā gada sākuma uz laiku nepieņems laulību reģistrācijas pieteikumus, lai atrastu risinājumu pēc tam, kad Igaunijā būs spēkā stājies likums par viendzimuma pāru laulības legalizāciju, vēsta laikraksts "Postimees".

Arhibīskaps Urmass Vīlma lēmumu pamatoja ar to, ka baznīcai nepieciešams laiks, lai izlemtu, kā rīkoties.

Vīlma paskaidroja, ka baznīcas lēmumam ir praktiski apsvērumi, jo Ģimenes tiesību likuma grozījumu izskatīšanas laikā baznīca nav saņēmusi skaidru atbildi, vai grozījumi nozīmē, ka garīdzniekiem kā valsts pārstāvjiem būs jānonāk reliģiskā konfliktā, reģistrējot viendzimuma pāru laulības.

Viņš teica, ka oktobrī baznīca izlems, vai turpināt cilvēku laulību reģistrēšanu valsts vārdā.

Vienlaikus arhibīskaps uzsvēra, ka baznīca neatsakās no laulību svētīšanas un slēgšanas baznīcā, ja pāris jau iepriekš ir reģistrējis laulību dzimtsarakstu birojā.

Jau vēstīts, ka Igaunijas parlaments jūnija vidū pieņēma likuma grozījumus, kas paredz, ka no 2024. gada 1.janvāra Igaunijā būs iespējama laulība starp diviem pieaugušajiem neatkarīgi no viņu dzimuma.

Pašlaik laulību Igaunijā var reģistrēt ne tikai dzimtsarakstu nodaļas darbinieki, bet arī garīdznieki, kas saņēmuši apmācības tādas reģistrācijas veikšanai. Tomēr garīdzniekiem nav obligāta pienākuma reģistrēt laulību valsts vārdā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu