Baltijas valstis un Polija palīdzēs Ukrainai kara apstākļos saglabāt kultūras mantojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltijas valstu un Polijas kultūras ministri paraksta deklarāciju Ukrainas atbalstam
Baltijas valstu un Polijas kultūras ministri paraksta deklarāciju Ukrainas atbalstam Foto: Lita Millere/LETA

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas kultūras ministri svētdien parakstīja deklarāciju, reģiona valstīm apņemoties palīdzēt Ukrainai kara apstākļos saglabāt kultūras mantojumu un to atjaunot.

Kā informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, deklarācija paredz sniegt atbalstu Ukrainas kultūras un radošajām nozarēm, sniedzot to atbilstoši Ukrainas identificētajām vajadzībām un ciešā sadarbībā ar Ukrainas valsts, nevalstiskajām iestādēm un privāto sektoru.

Deklarācijā pausts atbalsts Ukrainas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai, tostarp trimdas ukraiņu kopienās. Nemateriālais kultūras mantojums ir būtiska ukraiņu identitātes sastāvdaļa un tam ir svarīga loma sabiedrības un indivīdu dzīvē, turpmākā attīstībā un noturībā, uzsvērts dokumentā.

Dokuments tapis, lai vēlreiz akcentētu, cik svarīgi Krievijas sāktā kara Ukrainā apstākļos ir turpināt atbalstīt iniciatīvas Ukrainas kultūras mantojuma saglabāšanai un arī aizsargāšanai nākamajām paaudzēm, izmantojot kā nacionālo, tā arī Eiropas, starptautisko programmu un instrumentu finansējumu.

Deklarāciju parakstīja Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs Oleksandrs Tkačenko, Polijas premjerministra vietnieks, kultūras un nacionālā mantojuma ministrs Pjotrs Gliņskis, Lietuvas kultūras ministrs Simons Kairis un Igaunijas kultūras ministre Heidi Purga, klātesot UNESCO ģenerāldirektores vietniekam kultūras jautājumos Ernesto Ottonem.

Pirms deklarācijas parakstīšanas noritēja Kultūras ministrijas rīkota Latvijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas kultūras ministru diskusija par Ukrainas kultūras mantojuma aizsardzību Krievijas armijas iebrukuma laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu