Kas ir seborejiskais dermatīts?

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dam.pierre-fabre.com

Seborejiskais dermatīts ir viena no biežāk sastopamajām hroniskām ādas slimībām, kas parasti skar tās ķermeņa zonas, kur ādas tauku sekrēcija jeb sebums ir lielāks, piemēram, galvas mataino daļu, seju – pie deguna, uzacīs vai starp tām, kā arī aiz ausīm. Slimībai raksturīgi sārti ādas laukumi, kurus klāj baltas vai pat dzeltenīgas, sausas vai taukainas zvīņas, kas lobās. Kad tiek skarta galvas āda, zvīņas var sajaukt ar blaugznām. Lai gan seborejiskais dermatīts ir viegla, neinfekcioza ādas slimība bez izteiktām komplikācijām, tomēr tā var būtiski ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti, emocionālo pašsajūtu un arī pašapziņu, jo ir traucējoša un neestētiska.

Kā atpazīt seborejisko dermatītu?

Seborejiskais dermatīts visbiežāk skar galvas mataino daļu, seju (rievas ap degunu, zonu apkārt mutei, pieri, pieres daļu starp uzacīm), apvidu aiz ausīm un ārējo auss eju, kā arī slimības simptomu izpausmes var būt redzamas arī uz krūškurvja:

  • galvas matainajā daļā – sākot no vieglām blaugznām līdz izteiktiem sarkaniem ādas laukumiem ar dzeltenīgām, taukainām zvīņām;
  • uz sejas – apsārtums ar baltām vai dzeltenīgām taukainām zvīņām;
  • uz krūškurvja – labi norobežoti apaļas formas sārti laukumi ar vieglu ādas lobīšanos.

“Seborejiskā dermatīta simptomi var izskatīties līdzīgi citu ādas slimību – atopiskā dermatīta vai psoriāzes izpausmēm, un dažkārt vairāku slimību simptomi var pārklāties vienlaikus. Nav specifisku testu, lai diagnosticētu seborejisko dermatītu, tāpēc gadījumos, kad parādās ādas iekaisuma simptomi, noteikti jādodas pie dermatologa, lai pareizi noteiktu diagnozi un piemērotāko ārstēšanas metodi. Seborejiskais dermatīts vairāk raksturīgs pusaudžiem un pieaugušajiem, un biežāk tas skar vīriešus, nekā sievietes. Savukārt, zīdaiņiem šo slimību sauc par piena kreveli, kas vairumā gadījumu pāriet pēc trīs mēnešu vecuma. Zīdaiņiem simptomu mazināšanai ieteicams lietot konkrētus produktus, kas pielāgoti tieši piena kreveles novēršanai,” stāsta aptieku tīkla Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Kāpēc rodas seborejiskais dermatīts?

Lai gan seborejiskā dermatīta rašanās iemesli joprojām nav līdz galam noskaidroti, tiek uzskatīts, ka Malessezia rauga tipa sēnīte kombinācijā ar imūnsistēmas traucējumiem un pastiprinātu tauku dziedzeru aktivitāti ir viens no galvenajiem slimības izraisītājfaktoriem. Malessezia rauga tipa sēnīte ir jebkura cilvēka ādas normālas mikrofloras sastāvdaļa, taču seborejiska dermatīta gadījumā to apjoms ir ievērojami lielāks, un tieši tās rada nepatīkamo un traucējošo galvas ādas kairinājumu un iekaisumu.

Šai ādas iekaisuma slimībai raksturīga sezonalitāte, proti, ziemā un agrā pavasarī, kad ir zems mitruma līmenis un zema gaisa temperatūra, raksturīgi simptomu paasinājumi, savukārt vasarā vērojams uzlabojums jeb miera periods, tomēr arī vasaras periodā ir svarīgi ievētot atbilstošus ādas kopšanas principus.

Kā ārstēt seborejisko dermatītu?

Lai arī joprojām nav zāļu, ar kurām varētu pilnībā izārstēt seborejisko dermatītu, ar ārstēšanā izmantotajiem preparātiem iespējams mazināt traucējošos simptomus, tai skaitā novērst pastiprinātu ādas tauku dziedzeru sekrēciju jeb seboreju un likvidēt Malassezia rauga sēnīti. Tomēr jauna slimības uzliesmojuma laikā, vai priekšlaikus pārtraucot ārsta nozīmēto terapiju, simptomi var atkārtoties.

Seborejiskā dermatīta ārstēšanā izmantotā terapija var atšķirties atkarībā no slimības skartajām zonām un izpausmes intensitātes, taču, galvenokārt, tiek izmantoti dermatoloģiskie lokālie ārstniecības līdzekļi vai ārstnieciskās kosmētikas produkti. Smagākajos slimības izpausmes gadījumos var būt nepieciešami arī iekšķīgi lietojamie medikamenti, bet tas ir izņēmuma situācijās un to nepieciešamību nosaka dermatologs.

Kā sadzīvot ar seborejisko dermatītu?

Daži vienkārši ikdienas noteikumi var palīdzēt mazināt seborejiskā dermatīta simptomus un nepieļaut vai aizkavēt jauna uzliesmojuma rašanos, pēc iespējas samazinot slimību veicinošos faktorus:

  1. Ievērojiet pareizu galvas matainās daļas un ādas higiēnu – lietojiet speciāli šai ādas problēmai paredzētus, pielāgotus un saudzīgus ārstnieciskās kosmētikas līdzekļus;
  2. Nepieļaujiet tālāku iekaisuma attīstību un ādas kairinājumu – pēc mazgāšanās nosusiniet ādu ar vieglu dvieļa pieskārienu, nevis to berzējot, un pēc iespējas izvairieties no galvas ādas bojājumu kasīšanas;
  3. Noguruma un pārstrādāšanās gadījumā – ievērojiet piesardzību un veltiet īpašas rūpes ādai;
  4. Lietojiet veselīgu pārtiku un sabalansējiet ēdienkarti;
  5. Pēc iespējas samaziniet alkohola un tabakas izstrādājumu patēriņu;
  6. Sauļojoties noteikti lietojiet ādas aizsarglīdzekļus.

Kā pareizi kopt galvas mataino daļu?

Galvas matainajai daļai ieteicams izmantot ārstnieciskos pretblaugznu šampūnus, kuru sastāvā ir cinka piritions, ketokonazols, piroktona olamīns vai selēna sulfīds, piemēram, Francijas ražotāja DUCRAY Kelual DS šampūnu, kas efektīvi iedarbojas pret Malassezia sēnīti, nodrošinot ilgstošu blaugznu, apsārtuma un niezes samazinājumu, nieze tiek remdēta jau no pirmajām lietošanas reizēm un šampūns ir saudzīgs pret krāsotiem matiem. Uz biezākām zvīņām pirms matu mazgāšanas vēlams uzklāt ādu mīkstinošus preparātus, kas satur kokosriekstu eļļu vai salicilskābi, ļaujot tiem iedarboties vairākas stundas vai pat visu nakti.

Ārstnieciskie šampūni padara matus sausus, tādēļ tos ieteicams iemasēt tieši galvas ādā, savukārt pārējos matus, ja vien tas ir iespējams, mazgāt ar parastu šampūnu un pēc tā lietot kondicionieri. Paasinājumu gadījumā šos šampūnus svarīgi lietot vismaz 2-3 reizes nedēļā, paturot putas matos 5 minūtes. Arī simptomiem izzūdot, svarīgi turpināt ārstnieciskā šampūna lietošanu 1 reizi nedēļā, jo tas palīdzēs novērst nepatīkamo simptomu atkārtošanos.

Kā pareizi kopt ķermeņa ādu?

Uz citām ķermeņa daļām efektīvi palīdz ilgstoši lietojami krēmi vai ziedes, kuru sastāvā ir klotrimzols, mikonazols un nistatīns, piemēram, Francijas ražotāja DUCRAY Kelual DS ādu nomierinošu krēmu, kas attīra un nomierina kairinātu ādu, to atbrīvojot no atmirušajām šūnām, mazina ādas zvīņošanās atkārtošanos iespēju un diskomfortu, un to var lietot gan uz sejas, gan ķermeņa. Reizēm ķermeņa ādas kopšanai īslaicīgi tiek nozīmēti viegli kortikosteroīdus saturoši līdzekļi, lai mazinātu iekaisuma aktivitāti.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu