Pagājušonedēļ Viļņa bija pārvērtusies. Virs galvas lidinājās "Black Hawk" helikopteri, pa ielu garām brauca autokolonnas ar tumšiem stikliem, snaiperi uz viesnīcas jumta. Centrālajā laukumā uzrunu teica Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, cilvēki to gāja noklausīties ar Ukrainas karogu ap pleciem. Tas viss - NATO samita dēļ. Dalāmies savos iespaidos, kā tas bija - ziņot no tik liela mēroga pasākuma.

Viļņas centrā, kur mitināmies, lielākās centrālās ielas automašīnu satiksmei ir slēgtas. Ik pēc pāris minūtēm aiztraucas automašīnu kolonna policijas pavadībā. Par to, kuras valsts augstie viesi atrodas automašīnās, lielākoties nekas neliecina – vienīgie atpazīstamie ir ar ASV un Turcijas karodziņiem rotātie prezidentu spēkrati.

Taču Viļņas iedzīvotāji ar lielu ziņkāri vēro šo autokolonnu kustību. Laukumā pie Viļņas centrālās katedrāles pirmdienas vakaram netipiski daudz cilvēku – viņi pulcējas pie barjerām, kas nodala ietvi no braucamās daļas, vienkārši cerot ieraudzīt pie netālu esošās viesnīcas izkāpjam kādu atpazīstamu politiķi.

"Black Hawk" virs galvas un nopludinātais drošības protokols

Samita laikā Viļņa kļuva par vienu no drošākajām vietām pasaulē. Vācija bija nosūtījusi 12 "Patriot" raķešu sistēmas, Spānija - pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS (kura uz samita laiku uz turieni tika pārvietota no Latvijas), savukārt Francija - pašgājējhaubices "Caesar". Vairākas valstis aizlienēja iznīcinātājus un dronu notriekšanai paredzētas sistēmas. Samita dienās par drošību gādāja 4000 Lietuvas Bruņoto spēku un sabiedroto karavīru, bet vēl 12 000 karavīru bija gatavi uzreiz iesaistīties krīzes gadījumā.

Debesīs virs Viļņas gandrīz visu laiku bija redzami

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X