Izraēla atzīst Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu Foto: AFP/Scanpix

Izraēla ir nolēmusi atzīt Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru, pirmdien paziņoja Marokas karaļa birojs, atsaucoties uz Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vēstuli.

Netanjahu šajā vēstulē informēja Marokas karali Mohammedu VI par "Izraēlas Valsts lēmumu atzīt Marokas suverenitāti" pār šo minerāliem bagāto tuksneša reģionu.

Netanjahu savā vēstulē paziņoja, ka Izraēla apsver iespēju atvērt konsulātu Dahlas pilsētā, kas atrodas Marokas kontrolētajā Rietumsahāras daļā.

Izraēlas ārlietu ministrs Eli Kohens sacīja, ka Netanjahu paziņojums "stiprinās attiecības starp valstīm un tautām, kā arī tālāko sadarbību miera un reģionālās stabilitātes veicināšanai".

Strīds par Rietumsahāru pastāv kopš 1975.gada, kad Spānija atstāja savu bijušo koloniālo teritoriju un sākās 15 gadus ilgs karš starp Maroku un kustību "Polisario Fronte", kas pieprasa Rietumsahāras neatkarību.

Maroka kontrolē apmēram 80% Rietumsahāras, bet uzskata visu reģionu par savu suverēnu teritoriju.

Rabāta atbalsta ierobežotas autonomijas piešķiršanu Rietumsahārai, bet Alžīrijas atbalstītā "Polisario Fronte" mēģina panākt šīs teritorijas neatkarību un aicina rīkot ANO pārraudzītu referendumu par pašnoteikšanos.

"Polisario Fronte" ir paziņojusi, ka tā kopš 2020.gada beigām piedalās "leģitīmas aizsardzības karā", un pasludinājusi visu Rietumsahāru par "kara zonu".

Netanjahu vēstulē teikts, ka Izraēlas lēmums tiks darīts zināms ANO, citām starptautiskajām organizācijām un visām valstīm, ar kurām Izraēlai ir diplomātiskās attiecības.

Maroka un Izraēla 2020.gada decembrī normalizēja attiecības. Apmaiņā pret attiecību normalizēšanu ar Izraēlu Rabāta panāca, ka ASV atzīst Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru.

Kopš attiecību normalizēšanas ir pieaugusi Izraēlas un Marokas sadarbība drošības, tirdzniecības un tūrisma jomās. Daļai Marokas sabiedrības tomēr ir piesardzīga attieksme pret ultranacionālistu klātbūtni Izraēlas valdībā, kuri ir naidīgi noskaņoti pret tālākām sarunām ar palestīniešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu