"Financial Times": Krievijā "Carlsberg" un "Danone" aktīvi nodoti Kadirova un Kovaļčuku ielikteņiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Danone" ražotne Krievijā.
"Danone" ražotne Krievijā. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins devis rīkojumu pārņemt Dānijas aldara "Carlsberg" un Francijas pārtikas ražotāja "Danone" Krievijas uzņēmumus pēc tam, kad interesi par šiem aktīviem izrādījuši Kremlim tuvu stāvošas personas, atsaucoties uz avotiem, vēsta laikraksts "Financial Times".

Otrdien par "Danone" uzņēmumu pārvaldnieku iecelts Čečenijas lauksaimniecības ministrs Jakubs Zakrijevs, savukārt ilggadējais Putina līdzgaitnieks Taimurazs Bolojevs iecelts par "Carlsberg" meitas uzņēmuma "Baltika" direktoru.

34 gadus vecais Zakrijevs ir tuvs Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova līdzgaitnieks, kamēr Bolojevs, kas jau iepriekš pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados ir vadījis "Baltika", tiek uzskatīts par miljardieriem Jurijam un Mihailam Kovaļčukiem tuvu stāvošu personu.

Brāļi Kovaļčiki, kas ir starp Putina tuvākajiem rokaspušiem un tikuši pakļauti Rietumu sankcijām, jau iepriekš izrādījuši savu interesi par "Baltika", kas atrodas viņu dzimtajā Sanktpēterburgā, laikrakstam stāstījuši divi par šo lietu informēti cilvēki.

"Carlsberg" un "Danone" uzņēmumu ekspropriācija, par ko tika paziņots svētdien, ir prelūdija turpmākai ārvalstu aktīvu pārdalei par labu Putina režīma līdzskrējējiem, norāda eksperti un avoti režīma iekšienē.

Kremlis tādējādi cenšas ieriebt Rietumiem un atalgot savus atbalstītājus.

"Tā ir jauna bagātību pārdale," atzinis kāds krievu oligarhs, kas jau desmitgadēm ilgi bijis pazīstams ar diktatoru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu