Pēc svētdien notikušā kiberuzbrukuma daļā tirdzniecības vietu atjaunota iespēja izmantot depozīta kuponus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc 16.jūlijā notikušā kiberuzbrukuma Latvijas taromātu uzstādītāja "Tomra Systems ASA" informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūrai, vēl turpinās darbi pie sistēmas atjaunošanas, taču daļā tirdzniecības vietu kuponu izmantošana atkal ir iespējama, informē SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) pārstāvji.

Kuponu izmantošana atkal ir pieejama veikalu tīklos "Rimi" un "Lidl", kā arī lielā daļā "LaTs" veikalu, kā arī bez traucējumiem darbojas visi manuālie depozīta pieņemšanas punkti.

Kā norāda DIO, tirgotājiem ir pieejami alternatīvi pagaidu risinājumi, kurus SIA "Tomra Collections Latvija" un DIO ir aicinājis ieviest - tāpat, kā tas tiek darīts citās kiberuzbrukuma skartajās valstīs, - kamēr turpinās darbi pie "Tomra Systems ASA" sistēmas atjaunošanas.

DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis uzsver, ka pašu taromātu darbība nav traucēta, un visā depozīta punktu tīklā ir iespējams nodot iepakojumus un saņemt kuponu. Daļā veikalu ir traucēts ar kuponu izmantošanu saistīts "Tomra Systems ASA" sniegtais papildu pakalpojums, tomēr tirgotājiem ir pieejami pagaidu risinājumi, lai to nodrošinātu.

"Esam pastāvīgos sakaros ar "Tomra Systems ASA", lai iespējami drīz atjaunotu sistēmas darbību un tirgotājiem būtu pieejams ierastais risinājums," pauž Stūrītis.

Ja patlaban kuponu izmantošana konkrētajā depozīta punktā nav iespējama, DIO aicina kuponus saglabāt un izmantots tos vēlāk - kupona derīguma termiņš ir viens gads no tā izdošanas dienas.

Jau ziņots, ka 16.jūlijā "Tomra Systems ASA" konstatējis plašu kiberuzbrukumu, kas tieši ietekmēja dažas uzņēmuma datu sistēmas. "Tomra Systems ASA" pusē tika traucēta depozīta kuponu izmantošanas iespēja tirdzniecības vietās.

Tiklīdz uzbrukums konstatēts, nekavējoties veikti pasākumi, lai to apturētu un mazinātu sekas. Tostarp informētas attiecīgās iestādes un mobilizēti visi pieejamie iekšējie un ārējie resursi, lai ierobežotu un neitralizētu incidentu.

"Mēs nekavējoties atslēdzām dažas sistēmas, lai ierobežotu uzbrukumu, un šobrīd "Tomra Systems ASA" izvērtē, vai klientiem un darbiniekiem varētu būt samazināta pakalpojumu stabilitāte," pauž uzņēmumā. Vienlaikus galvenā uzmanība pašreiz vērsta uz visu sistēmu darbības atjaunošanu pēc iespējas ātrāk.

Tāpat ziņots, ka SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) izsludinātajā taras pieņemšanas automātu jeb taromātu iepirkuma konkursā tiesības nodrošināt automatizēto depozīta iepakojuma pieņemšanu Latvijā ieguvis Norvēģijas iepakojuma savākšanas un šķirošanas iekārtu ražotājs "Tomra Systems ASA".

Latvijā depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem sāka darboties 2022.gada 1.februārī. Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu