Dmitro Orlovs kļuva par Enerhodaras mēru 2020. gadā. Divus gadus vēlāk viņa vadītā pilsēta, kurā atrodas Zaporižjas atomelektrostacija, lielākā Eiropā, nokļuva krievu okupācijā. Pilsētas mērs atteicās sadarboties ar iebrucējiem, un ar Ukrainas specdienestu palīdzību viņam izdevās pamest ieņemto pilsētu. Tagad viņš atrodas 50 kilometrus attālajā Zaporižjā un sarunā ar TVNET stāsta par brīdi, kad viņa pilsētā ienāca krievi, situāciju AES un par to, vai Zaporižjas iedzīvotāji ir gatavi evakuēties kodolkatastrofas gadījumā.

Pastāstiet, lūdzu, par teju pusotru gadu seniem notikumiem - 2022. gada 24. februārī Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā un jau 28. februārī paziņoja, ka ir ieņēmusi Enerhodaru un savā kontrolē pārņēmusi Eiropā lielāko atomelektrostaciju. Jūs toreiz to noliedzāt. Arī Ukrainas armija atzina atomstacijas zaudēšanu tikai vairākas dienas vēlāk. Izstāstiet, lūdzu, kas notika laika posmā no 28. februāra līdz 4. martam?

Šo dienu laikā trīs reizes tanku kolonna piebrauca pie pilsētas un trīs reizes pilsētas iedzīvotāji izgāja mierīgās protesta akcijās, pēdējā reizē viņu bija vairāk kā desmit tūkstoši. Cilvēki sagaidīja tankus ar karogiem rokās. Krievu bruņutehnika apgriezās un aizbrauca atpakaļ. Bruņotu sadursmju vēl nebija. Bet 3. martā viņi atklāja uguni pa blokposteni un sākās kauja, kas ilga aptuveni divas stundas. Pēc tam kaujas turpinājās visas nakts garumā tieši pie AES. 4. marta piecos no rīta Zaporižjas atomelektrostacija un arī visa Enerhodara bija okupēta.

Kā jūs pametāt Enerhodaru?

Es aizbraucu divus mēnešus vēlāk, kad viņi bija sākuši aktīvu manis vajāšanu. Pēc reģionālās militārās administrācijas vadītāja rīkojuma es pārcēlos uz Zaporižju.

Pirmās trīs nedēļas okupanti centās panākt sadarbību ar vietējām likumīgajām ukraiņu ievēlētajām pašvaldībām. Kad saprata, ka neizdosies, viņi iecēla savas civilmilitārās administrācijas, sava veida padomes ar saviem gaulaiteriem. Pa visu šo laiku, kopš okupācijas sākuma, Enerhodarā ir bijuši jau pieci vai seši mēri.

Kāpēc tik daudz?

Viens tika uzspridzināts, otrs izsviests, trešo izsludināja meklēšanā. Tagad viens ir no Krievijas. Daļa no viņiem bija vietējie, daļa iebraucēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X