Video Grieķijā avarē ugunsdzēsēju lidmašīna; abi piloti gājuši bojā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Cīņā ar meža ugunsgrēku Evijas salā otrdien katastrofu cietusi ugunsdzēsēju lidmašīna, un abi Grieķijas Gaisa spēku piloti gājuši bojā.

Lidmašīna iegāzusies kādā aizā Karistas augstienē, kur svētdien sākās meža ugunsgrēks, vēsta amatpersonas.

Cīņā ar meža ugunsgrēkiem Evijā iesaistītas vismaz trīs lidmašīnas un aptuveni 100 ugunsdzēsēji.

Trīs dienas iepriekš premjerministrs Kirjaks Micotakis atzina, ka ugunsgrēku dzēšanā izmantotās lidmašīnas "Canadair CL-215", kuras uzsāka ražot vēl pagājušā gadsimta 60.gados, ir novecojušas, grūti vadāmas un var avarēt.

Viņš apsolījis līdz 2026.gadam civilas aizsardzības dienestus apgādāt ar jaunām lidmašīnām.

Valdot neierastai svelmei, Grieķijā daudzviet izcēlušies mežu ugunsgrēki, kas likuši uzsākt tūristu masveida evakuāciju, tostarp no Rodas un Korfu salām.

Ugunsdzēsības dienesta pārstāvis atzinis, ka tiek piedzīvotas "šīs vasaras grūtākās dienas".

Spēcīgā vēja dēļ ugunsgrēks Rodā turpina vērsties plašumā, kamēr amatpersonas brīdina par ārkārtīgi augstu ugunsbīstamību gandrīz visā Grieķijā.

Pēdējo 12 dienu laikā ugunsdzēsējiem Grieķijā nācies cīnīties ar vairāk nekā 500 savvaļas ugunsgrēkiem, un visā valstī pagājušās nedēļas laikā izdegusi 35 000 hektāru liela mežu un lauku platība.

Šobrīd grieķu ugunsdzēsējiem atbalstu sniedz kolēģi no 11 citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Lieli meža ugunsgrēki plosās arī Peloponēsas pussalā netālu no ostas pilsētas Ejas, kā arī Korfu salā.

Tikmēr meteorologi brīdina, ka trešdien Grieķijā gaidāma īpaši augsta temperatūra, termometra stabiņam sasniedzot 46 grādu atzīmi pēc Celsija.

Tomēr ceturtdien temperatūra varētu pazemināties līdz 35 grādiem.

Rodā liesmas apdraud sešus ciematus uz ziemeļiem un rietumiem no Lindosas, kas pazīstama ar saviem arheoloģiskajiem objektiem. Tikmēr salas dienvidaustrumos otrdien izcēlies jauns ugunsgrēks.

Liesmas tuvojas Genadu ciematam, no kurienes iedzīvotāji jau evakuēti.

Rodā, kur izdegusi jau 150 kvadrātkilometrus lielu platība, ar ugunsgrēkiem cīnās deviņas lidmašīnas un trīs helikopteri.

Ugunsgrēkos jau gājis bojā neskaitāms daudzums briežu, bruņurupuču, kā arī citu savvaļas un mājdzīvnieku.

Izdzīvojušie dambrieži tagad meklē ūdeni un pārtiku cilvēku apdzīvotajos salas rajonos, un dzīvnieku aizstāvji aicina Rodas iedzīvotājus atstāt dārzos ūdeni un pārtiku, lai brieži varētu izdzīvot.

Ugunsgrēki Rodā sākās pagājušajā nedēļā, un salā tikuši evakuēti jau 19 000 tūristu un vietējo iedzīvotāju.

Lai gan daudzi salu atstājuši, daļa evakuēto joprojām mitinās pagaidu patvertnēs, kas iekārtotas skolās un sporta zālēs.

Arī Korfu salā evakuēti trīs piekrastes ciemati, kas atrodas netālu no Kasjopes. Ugunsgrēku dzēšanā Korfu iesaistītas sešas lidmašīnas un četri helikopteri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu