Jau septembrī Viļakas Valsts ģimnāzija varētu zaudēt ģimnāzijas statusu un pārtapt par vidusskolu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukša mācību klase. Ilustratīvs attēls.
Tukša mācību klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar šī gada 1.septembri Viļakas Valsts ģimnāzija varētu zaudēt valsts ģimnāzijas statusu un tikt reorganizēta par Viļakas vidusskolu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas nodots saskaņošanai.

IZM atzīmēja, ka jau 2020.gada oktobrī Viļakas novada pašvaldībai un Viļakas Valsts ģimnāzijai ziņots par ģimnāzijas neatbilstību Ministru kabineta (MK) noteikumos noteiktajam regulējumam valsts ģimnāzijas statusa saglabāšanai. Piemēram, pēc IZM rīcībā esošiem datiem, uz 2019.gada 5.septembri Viļakas Valsts ģimnāzijā 10.-12.klašu grupā bija nepietiekams izglītojamo skaits - 47 izglītojamie, bet 2020.gada 5.septembrī tas samazinājās līdz 34 izglītojamajiem.

Ministrija atzīmēja, ka nebija saskatāmi "objektīvi priekšnosacījumi" minētās neatbilstības novēršanai nākotnē, tādēļ Viļakas novada pašvaldība un Viļakas Valsts ģimnāzija tika informētas par rīkojuma projekta sagatavošanu un ģimnāzijas statusa anulēšanu ar 2021.gada 1.septembri.

Vienlaikus Viļakas novada dome 2020.gada novembrī lūgusi jautājumu par valsts ģimnāzijas statusa anulēšanu atlikt uz gadu sakarā ar administratīvi teritoriālo reformu.

Tomēr, izvērtējot Viļakas Valsts ģimnāzijas atbilstību Ministru kabineta noteikumos noteiktajam, IZM konstatējusi, ka 2020./2021.gadā ģimnāzijas 11. un 12.klasē īstenota tikai viena vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena programma, kurā mācības apguva 25 skolēni. Arī 2021./2022.mācību gadā ģimnāzija nebija izpildījusi kritēriju par ne mazāk kā divu vispārējās vidējās izglītības programmas nodrošināšanu. Pēc Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem (VIIS) 2021./2022.mācību gadā ģimnāzija 12.klasē īstenoja tikai vienu vispārējās vidējās izglītības programmu - vispārizglītojošā virziena programmu, kuru apguva 15 izglītojamie.

Tāpat konstatēta neatbilstība kritērijam par izglītojamo skaitu vispārējās izglītības programmās 10.-12.klašu grupā, kas noteikts ne mazāk kā 75 izglītojamie valsts ģimnāzijās, kas atrodas normatīvajos aktos noteiktajās pierobežas administratīvajās teritorijās, kas Eiropas Savienības ārējā sauszemes robeža, izņemot Daugavpili. Pēc VIIS datiem gan 2021./2022., gan 2022./2023.mācību gadā Viļakas Valsts ģimnāzijā 10.-12.klašu grupā bija 31 izglītojamais.

IZM ieskatā, kritēriji, kuriem konstatēta iestādes neatbilstība, ir būtiski attiecībā uz valsts ģimnāzijas statusa saglabāšanu, jo tie liecinot par izglītības iestādē iegūstamās izglītības kvalitāti, tostarp kontekstā ar šādas izglītības īstenošanu atbilstoši augstajam pieprasījumam, tas ir, uzņemto izglītojamo skaitam.

Viļakas Valsts ģimnāzija vēstulē ministrijai kopumā piekrita kritēriju izvērtējumam, kā arī pauda izpratni par izveidojušos situāciju.

Vienlaikus ģimnāzija informēja, ka Viļaka atrodas pašā austrumu pierobežā, tikai septiņu kilometru attālumā no Latvijas un Eiropas Savienības robežas ar Krieviju, kā arī ir viens no Valsts robežsardzes centriem. Līdz ar Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes darba pilnveidošanu, ir atvērtas ap 40 vakancēm, "kas nozīmē, ka Viļakā ieplūst un uz darbu un dzīvi pārceļas jaunas ģimenes, kuru bērni papildinās izglītojamo skaitu, un tām ir nepieciešama kvalitatīvas izglītības pieejamība."

Tāpat ģimnāzija vērsa uzmanību arī uz to, ka tā vairāku gadu garumā bijušajā Viļakas novadā "ir balsta skola ķīmijas, fizikas, bioloģijas un dabaszinību apguvei kaimiņu izglītības iestādēm." Ar tām ģimnāzijai noslēgti sadarbības līgumi par aprīkotu mācību kabinetu izmantošanu. Ģimnāzijā arī darbojas robotikas pulciņš, ar kura darbību "pakāpeniski tiek iepazīstināti" jaunāko klašu izglītojamie un tuvāko pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi. Robotikas komplekti esot iegādāti ar pašvaldības un ziedotāju atbalstu, un tiekot izmantoti gan Rekavas vidusskolā, gan Viduču pamatskolā, kur fiziku un robotiku māca Viļakas Valsts ģimnāzijas pedagoģe.

IZM ieskatā, norādītie argumenti nevar tikt ņemti vērā, jo ģimnāzijai, anulējot valsts ģimnāzijas statusu un izrietoši nomainot izglītības iestādes tipu uz vidusskolu, ir tiesības īstenot tādas pašas izglītības programmas kā līdz valsts ģimnāzijas statusa zaudēšanai, tādējādi nepieļaujot iespēju mazināt izglītojamo tiesības uz kvalitatīvu izglītību.

Pēc IZM aplēsēm, anulējot valsts ģimnāzijas statusu Viļakas Valsts ģimnāzijai, veidojas indikatīvs ietaupījums 5228 eiro apmērā šī gada četriem mēnešiem, savukārt no 2024.gada ik gadu - ietaupījums 15 684 eiro apmērā.

Viļakas Valsts ģimnāzija dibināta 1931.gadā, kas 1944.gadā tika reorganizēta par Viļakas vidusskolu. Valsts ģimnāzijas statuss Viļakas Valsts ģimnāzijai atkārtoti piešķirts no 1996.gada 1.septembra.

Par valsts ģimnāzijas statusa anulēšanu vēl jālemj valdībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu