FOTO Rinkēvičs: Satversmes tiesa ir jānodrošina ar nepieciešamajiem resursiem konstitucionālās kontroles īstenošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (no kreisās) un Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš tikšanās laikā Rīgas pilī.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (no kreisās) un Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš tikšanās laikā Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aldi Laviņu, uzsvēra, ka Satversmes tiesa ir jānodrošina ar visiem nepieciešajiem resursiem konstitucionālās kontroles īstenošanai.

Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane vēstīja, ka puses tikās, lai pārrunātu Satversmes tiesas spriedumu izpildes jautājumus un Satversmes tiesas starptautiskās sadarbības aktualitātes.

Pēdējā laikā īpaša uzmanība ir pievērsta Satversmes tiesas jau pirms vairāk nekā diviem gadiem pieņemtajiem spriedumiem viena dzimumu pāru lietās, kuros cita starpā tika secināts, ka likumdevējs nav izpildījis tam no Satversmes izrietošo pienākumu nodrošināt arī viendzimuma partneru ģimenes juridisko, sociālo un ekonomisko aizsardzību.

Saeima šajos gados pieņemt vispārēju regulējumu viendzimuma partnerattiecībām nav spējusi, tādējādi saņemot arī kritiku par tiesas lēmuma nepilnīgu izpildi.

Valsts prezidents pauda pārliecību, ka Satversmes tiesas īstenotā konstitucionālā kontrole ir likuma varas, tiesiskuma un demokrātijas ilgtspējas garants Latvijā. Tādēļ jo īpaši svarīgi nodrošināt, ka Satversmes tiesai ir nepieciešamie resursi konstitucionālās kontroles īstenošanai un ka tiek pienācīgi izpildīti visi Satversmes tiesas spriedumi.

Lai gan Satversmes tiesas spriedums un tajā sniegtā attiecīgās tiesību normas interpretācija ir obligāta visām valsts un pašvaldību institūcijām, tostarp tiesām un amatpersonām, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām, tomēr šobrīd likums neregulē Satversmes tiesas sprieduma izpildes procesu.

Ņemot vērā, ka konstitucionālās kontroles efektivitāte cieši saistīta ar Satversmes tiesas spriedumu izpildi, Valsts prezidents ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju apsprieda līdzšinējo Satversmes tiesas spriedumu izpildes praktisko īstenošanu, kā arī iespējamo pilnveidi.

Savukārt Laviņš uzsvēra, ka Satversmes tiesas spriedumu izpilde rada izaicinājumus gadījumos, kad likumdevējam tiek dots laiks, lai tas izvērtētu, kā vislabāk līdzsvarot dažādas tiesības un intereses. Tādā gadījumā vislielākā nozīme piešķirama savlaicīgai un visaptverošai politiskai diskusijai, meklējot optimālāko un Satversmei atbilstošāko risinājumu, kas ir likumdevēja kompetences jautājums.

"Nevar apgalvot, ka kādā no gadījumiem risinājuma meklēšana Satversmes tiesas sprieduma izpildei no Saeimas un valdības puses nebūtu notikusi, tomēr reizēm tas darīts novēloti, līdz ar to padziļinātai diskusijai parlamentā pietrūcis laika un izpētes dziļuma," pauda Satversmes tiesas priekšsēdētājs.

Laviņš atzīmēja, ka ir vienisprātis ar Valsts prezidentu, ka konstitucionālo orgānu ciešāka sadarbība var sekmēt Satversmes tiesas spriedumu efektīvāku izpildi, tostarp pašai tiesai turpinot skaidrot savos spriedumos izteiktās atziņas.

"Ir nepieciešama stingrāka likumdevēja uzraudzība pār termiņiem, kādos par attiecīgo likumprojektu atbildīgā ministrija to sagatavo un iesniedz Saeimā, lai deputāti par to nebūtu informēti pēdējā brīdī un būtu iespējamas jēgpilnas diskusijas par likumprojektu," uzsvēra Satversmes tiesas priekšsēdētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu