No spirta rūpnīcas Iecavas upē ieplūdis neattīrīts ūdens (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iecavas upe pie Bārbeles.
Iecavas upe pie Bārbeles. Foto: Rebeka Žeire/LETA

Valsts vides dienests (VVD) noskaidrojis, ka Iecavas upē nonācis neattīrīts ūdens no spirta rūpnīca SIA "I.S.D.", kura tagad sākusi ūdenstilpes attīrīšanu posmā starp pilsētas centrā esošajiem tiltiem, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Reaģējot uz iedzīvotāju ziņojumiem par iespējamu piesārņojumu Iecavas upē, VVD pagājušajā nedēļā apsekoja upi, pēc ekspresanalīžu ūdens testēšanas rezultātiem ķīmisko vielu klātbūtne ūdenī netika konstatēta, tika novērots izteikti zems ūdens līmenis un savairojušās aļģes. Uz aizdomu pamata par senāk radušos piesārņojumu, tika ņemti grunts paraugi, kas nodoti testēšanai, informē Jalinska.

Viņa piebilst, ka padziļināti pētīti situācijas apstākļi un organizēta pārbaude Iecavas upei blakus esošajā Iecavas spirta rūpnīcā. VVD veica analīzes uzņēmuma tehnoloģiskā ūdens izplūdē, to rezultāti uzrādīja paaugstinātu organisko vielu klātbūtni jeb ĶSP (ķīmiskā skābekļa patēriņa) pārsniegumu upē novadītajā ūdenī.

Secināts, ka dzesēšanas sistēmas bojājuma rezultātā izplūdē, caur kuru upē novada attīrītu ūdeni, konstatēti neparedzēti un nevēlami piemaisījumi, kā rezultātā upē nonācis neattīrīts ūdens, precīzs laiks un noplūdes apmērs nav zināms un tiks izmeklēts.

Uzņēmums VVD atzinis, ka iekārtu bojājumu rezultātā neattīrīta ūdens noplūde ir bijusi iespējama. Pašlaik bojājums jau ir novērsts. Iecavas spirta rūpnīca sadarbojas ar VVD situācijas risināšanā, akcentē Jalinska.

Piesaistot vides konsultantus no SIA "VentEko"", Iecavas spirta rūpnīca veic darbus upes kvalitātes uzlabošanai, attīrot upi. Darbus paredzēts veikt vairākas dienas, līdz upes stāvoklis būs būtiski uzlabots. Patlaban attīrīts posms no Iecavas spirta rūpnīcas virzienā lejpus upei, blakus Iecavas parkam.

Kā skaidro VVD pārstāve, ĶSP jeb ķīmiskā skābekļa patēriņš ir skābekļa masas koncentrācija, kas nepieciešama, lai oksidētu organiskās vielas. Tās ir organiskās vielas, kas paaugstinātā koncentrācijā atņem ūdenim skābekli. ĶSP parametra paaugstināta koncentrācija izmaina un pastiprina bioloģiskos procesus upē - pie apstākļiem kādi ir Iecavas upē - mazūdens periods un karstums.

VVD turpina izmeklēšanu, pēc visu analīžu rezultātu saņemšanas vērtēs Iecavas spirta rūpnīcas atbildību par upē radušos situāciju.

VVD pateicas iedzīvotājiem par aktīvu iesaisti vides problēmjautājumu risināšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu