Pēdējās dienās arvien biežāk tiek pausts satraukums par iespējamu "Vagner" grupas uzbrukumu Rietumvalstīm. Bijušais Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs apgalvojis, ka algotņi varētu iebrukt Lietuvā. Situāciju nokaitē arī Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko. Sarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu viņš teica, ka "vāgnerieši grib doties uz Varšavu". Tiešsaistes žurnāls "Klik" analizē, cik reāli ir šādi draudi.

Nav pierādījumu, ka kaujiniekiem Baltkrievijā ir smags bruņojums. Tas būtu nepieciešams nopietnam uzbrukumam Ukrainai vai Polijai, ziņo pētnieciskais projekts Institute for the Study of War (ISW). Visus šādus ieročus “Vagner” grupa atdeva Krievijas Aizsardzības ministrijai. Tas bija viens no Putina-Lukašenko-Prigožina vienošanās nosacījumiem pēc neveiksmīgās sacelšanās.

To arī apliecina Maxar satelīta bildes. Tajos var redzēt, ka 23. jūlijā transportlīdzekļu glabāšanas zonā un ap to galvenokārt ir novietoti simtiem mašīnu, mazo kravas automobiļu un aptuveni 35 puspiekabju. ISW secina, ka pašlaik “Vagner” spēki Baltkrievijā nerada militāru draudus Polijai vai Ukrainai. Tāpat tie nerada nozīmīgus draudus NATO.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X