Cīņā ar Āfrikas cūku mēri Madonas un Krāslavas novados noteiktas karantīnas zonas

Igaunijā nokaus 9000 cūku
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūkas.
Cūkas. Foto: Pixabay

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanai Madonas un Krāslavas novados ap novietnēm noteiktas karantīnas zonas, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publicētais rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines pagastā un Cesvaines pilsētā, trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines, Liezēres, Aronas, Sarkaņu un Dzelzavas pagastā un Cesvaines pilsētā, 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni

Savukārt karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Krāslavas novada Robežnieku un Indras pagastā trīs kilometru rādiusā ap divām ĀCM skartajām novietnēm, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Krāslavas novada Robežnieku, Indras, Kalniešu, Skaistas un Asūnes pagastā, 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skartajām novietnēm.

Uzraudzības un aizsardzības zonas paredz cūku transportēšanas ierobežojumus, higiēnas prasības novietnēm, transportlīdzekļiem un personām, kā arī cūkgaļas produktu izplatības ierobežojumus.

PVD informē, ka cita starpā karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 15 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietot tās ar transportlīdzekļiem pa valsts, pašvaldības un privātiem ceļiem, no aizsardzības zonā esošām novietnēm.

Tāpat, ja vien nav saņemta PVD atļauja, personām aizliegts izvest svaigu savvaļas vai mājas cūku gaļu, malto gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kas satur savvaļas vai mājas cūku gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā. Aizliegts arī bez PVD atļaujas laist pārtikas apritē svaigu mājas un savvaļas cūkas gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā.

Savukārt karantīnas laikā uzraudzības zonā cita starpā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 30 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietošanu, arī ar transportlīdzekļiem pa valsts un privātiem ceļiem, no uzraudzības zonā esošajiem novietnēm.

Jau ziņots, ka šogad ĀCM ir konstatēts piecās mājas cūku novietnēs, tostarp vienā saimniecībā Gulbenes novada Stradu pagastā, divās saimniecībās Madonas novada Cesvaines pagastā un divās saimniecībās Krāslavas novada Robežnieku pagastā. Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas 205 mājas cūkas.

Vienlaikus ĀCM šogad ir konstatēts kopumā 383 mežacūkām 23 novadu 97 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Igaunijas dienvidaustrumos Āfrikas cūku mēra dēļ nokaus 9000 cūkas

Igaunijas dienvidaustrumos, Pelvas apriņķī, cūku fermā konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, tāpēc tiks nokautas visas vairāk nekā 9000 cūkas, kas tiek turētas fermā, paziņoja Igaunijas Lauksaimniecības un pārtikas departaments.

Laboratorijas analīžu rezultāti, kas apstiprina ĀCM uzliesmojumu uzņēmumam "Rakvere Farmid" piederošajā fermā, saņemti trešdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu