VIDEO Rīga atbild: vai esat lasījuši Andreja Pumpura eposu "Lāčplēsis"?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Šovakar plkst. 22:00 Lielvārdes parkā norisināsies Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas “Lāčplēsis” lieluzvedums. Savukārt tieši 2023. gada vasara ir zīmīga paša eposa vēsturē – Andreja Pumpura darbs iznācis 1888. gada jūnijā, nu tam aprit 135 gadi.

Eposs tika publicēts saistībā ar Trešo Vispārējo latviešu dziesmu svētku norisēm. Darbs tapis, vienkop sapludinot teikas, pasakas un laikabiedru priekšstatus par senatni, saskaņā ar 19. gadsimtā populārajām nacionālā romantisma idejām Eiropā. Tieši nacionāla eposa esamība tobrīd tika uztverta kā nācijas eksistences apliecinājums.

Nozīmīgu impulsu autoram sniedza somu eposs “Kalevala” (1835) un tā ierosmē tapušais igauņu eposs “Kalevipoegs” jeb “Kalevdēls” (1857–61).

Kopumā Pumpura darbs latviešu valodā iznācis vairāk nekā desmit reizes, un atkārtoti izdevumi publicēti 20. gadsimta pirmajā pusē gan padomju okupācijas varas apstākļos, gan trimdā. Protams, sekojuši izdevumi jau pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Izdotas arī adaptācijas un pārstāsti bērnu auditorijai.

Kādas ir mūslaiku lasītāju attiecības ar eposu “Lāčplēsis”, uzziniet rubrikā “Rīga atbild”!

Pārējie rubrikas "Rīga atbild" video noskatāmi šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu