Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas līderi pieprasa Nigēras huntas atkāpšanos no varas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) dalībvalstu līderi svētdien, 30. jūlijā devuši Nigēras huntai nedēļu, lai tā atteiktos no varas un atjaunotu amatā gāzto prezidentu, pretējā gadījumā var tikt izmantots spēks.

Nigērijas galvaspilsētā Abudžā notikušajā ārkārtas samitā ECOWAS dalībvalstu līderi pieprasīja huntai nedēļas laikā atjaunot konstitucionālo kārtību, pretējā gadījumā solot veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai tā tiktu atjaunota.

"Šādi pasākumi var ietvert arī spēka izmantošanu," teikts paziņojumā, piebilstot, ka svētdien pēc samita paredzēta ECOWAS valstu bruņoto spēku štābu priekšnieku sanāksme, lai to apspriestu.

ECOWAS samitā arī tika nolemts noteikt finansiālas sankcijas huntas līderiem, kā arī iesaldēt "visus komerciālos un finanšu darījumus" starp ECOWAS dalībvalstīm un Nigēru.

Nigēras galvaspilsētā Niamejā vairāki tūkstoši cilvēku ar Nigēras un Krievijas karogiem svētdien pulcējās pie valsts parlamenta, izrādot atbalstu huntai.

Pēc tam viņi devās pie Francijas vēstniecības, kliedzot "lai dzīvo Putins" un "nost ar Franciju".

Daži protestētāji aizdedzināja vēstniecības durvis un mēģināja ielauzties vēstniecībā, bet tika izklīdināti ar asaru gāzi.

Protestētāju dusmas bija izraisījis bijušās koloniālās metropoles Francijas paziņojums, ka tā apvērsuma dēļ pārtrauc sniegt attīstības un budžeta palīdzību Nigērai, kas ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm.

Francija, kas Nigērā izvietojusi 1500 karavīru, nosodīja uzbrukumu savai vēstniecībai, brīdinot, ka tā veiks atbildes pasākumus, ja tiks uzbrukts tās pilsoņiem vai interesēm, un uzsvēra, ka tā atbalstīs visas reģionālās iniciatīvas, lai Nigērā atjaunotu kārtību.

"Ja kāds uzbruks Francijas pilsoņiem, armijai, diplomātiem un Francijas interesēm, Francija nekavējoties un neatlaidīgi reaģēs," norādīja Francijas prezidenta kanceleja.

Jau ziņots, ka prezidenta gvardes karavīri trešdien valsts galvas pilī apcietināja 2021.gadā ievēlēto prorietumniecisko prezidentu Mohamedu Bazumu.

Tās pašas dienas vakarā desmit armijas virsnieki televīzijā pavēstīja, ka varu pārņem tā dēvētā Nacionālā Dzimtenes drošības padome, bet prezidenta gvardes komandieris Abdurahmans Omars Tčiani sevi pasludināja par šīs padomes priekšsēdētāju.

Eiropas Savienības diplomātijas vadītājs Žuzeps Borrels paziņojis, ka ES neatzīs pučistus, un ka ES uz nenoteiktu laiku aptur sadarbību ar Nigēru drošības jomā, kā arī budžeta palīdzību.

Pēdējā laikā Krievija cenšas pastiprināt savu ietekmi Āfrikā un vairāku šī kontinenta valstu režīmi izmanto algotņu grupējuma "Vagner" pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu