5 noteikumi, lai tavs vēders vasarā justos laimīgs!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai varētu baudīt karsto vasaru un laisko atvaļinājuma laiku, noderīgi ielāgot dažus nosacījumus, lai vēdera problēmām nespētu izjaukt atpūtu un izpriecas. 

Kā izpatikt vēderam un palīdzēt, ja kas atgadījies, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētās farmaceites Alīna Fleišmane un Ivanda Krastiņa.

Daudz ūdens! 

Vasarā pastiprināti svīstam, tāpēc, pirmkārt, nevajag aizmirst par pietiekamu šķidruma uzņemšanu. Un, protams, vislabākais no visa ir vienkārši tīrs ūdens! Tomēr pētījumi rāda, ka aizvien mēs par maz ikdienā padzeramies. "Arī tad, ja rodas galvassāpes, ieteicams pirms medikamentu lietošanas vispirms pajautāt sev: vai šodien ir uzņemts pietiekams ūdens daudzums? Ja nav uzņemts pietiekams ūdens daudzums, tiek būtiski traucēta skābekļa apgāde smadzenēs, kas ir viens no biežākajiem galvassāpju cēloņiem," novērojusi farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Lai dienas laikā būtu vieglāk uzņemt nepieciešamo šķidruma devu, ieteicams mazlietiņ ūdens iedzert pat pēc katras pusstundas. Ja organisms nav pieradis ikdienā regulāri uzņemt ūdeni un tas nav papildus lietots, tad šo paradumu vēlams ieviest pakāpeniski. "Ja ūdens neiet pie dūšas, papildini to ar kādu garšu - piparmētru lapām, ogām, citrusiem," iesaka Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Vidēji dienā cilvēkam būtu jāuzņem aptuveni 30 ml ūdens uz 1 kg ķermeņa masas, proti, ja cilvēks sver 60 kg, tad dienā vidēji būtu jāuzņem 1,8 litri ūdens.

Vasara - īpašs šķiedrvielu laiks

"Šķiedrvielas jeb balastvielas ir saliktie ogļhidrāti, kas atrodami tikai augu izcelsmes produktos, piemēram, augļos, dārzeņos, graudaugos, riekstos un sēklās. Šķiedrvielas organismā nesadalās un neuzsūcas, tomēr tās ir ļoti būtiskas mūsu veselībai un pašsajūtai, jo palīdz nodrošināt virkni dažādu organisma funkciju," stāsta farmaceite Alīna Fleišmane.  Vasara ir īsts šķiedrvielu laiks, jo apkārt mums ir svaigi dārzeņi, ogas, augļi. Tāpat šķiedrvielas atrodamas graudaugos, riekstos un sēklās. 

„Dienā ieteicams uzņemt aptuveni 35–45 gramus šķiedrvielu. Ja ēdienkartē lielā skaitā atrodamas dažāda veida uzkodas, našķi un pārstrādāti produkti, bet maz augļu, dārzeņu un graudaugu, organismā veidojas balastvielu deficīts, par ko signalizē dažādi veselības traucējumi,” uzsver Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Foto: Shutterstock

Kusties, kusties, kusties!

Pat ja esi vasaras sezonā iepauzējis sportošanā, izmanto iespēju izdejoties festivālā vai dārza ballītēs piedalīties rotaļās vai aktivitātēs ar izkustēšanos. Vasaras ir lielisks laiks pārgājienam, un pat mērena staigāšana ir labāk nekā vairāku stundu sēdēšana. 

 Jo biežāk tiek izkustinātas locītavas, jo mazāka varbūtība, ka tās kļūs stīvas un zaudēs elastību. Svarīgi ir izprast savu organismu, lai saprastu, cik liela slodze ir vēlama. Locītavām draudzīgas fiziskās aktivitātes ir savienojamas ar vasaru, piemēram, peldēšana, ūdens aerobika, riteņbraukšana, nūjošana, staigāšana. 

Ballītes ēd un dzer ar mēru!

Saprotams, ka vasara ir ballīšu laiks, tomēr der ielāgot - visu ar mērenību. "Pārēdoties organisms nespēj pietiekami ātri pārstrādāt uzņemto barību un rodas gremošanas traucējumi – smaguma sajūta vēderā, slikta dūša, dedzināšana, uzpūties vēders un pat šķidra vēdera izeja vai aizcietējumi. Ja pārēšanās notiek regulāri, cieš ne vien gremošanas sistēma, bet organisms kopumā, palielinās aptaukošanās un saslimšanu risks, pasliktinās pašsajūta," brīdina Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa

Ja ziemas sezonā kalorijas ir nepieciešamas arī lai sasildītu organismu, tad karstā vasarā tas absolūti nav nepieciešams. Vasaras ēdienkartei ir jābūt vieglai un tajā jāietver daudz sezonas dārzeņu un ogu. Lielas porcijas nebūs tas, ar ko iepriecināsi savu vēderu karstā vasarā. Jā tomēr gaidāma barbekjū ballīte - nepārsāli cepto gaļu, kā arī to ēd kopā ar dārzeņiem. Marinādēs izvairies no majonēzes mērcēm. 

"Negatīva ietekme ir arī alkoholam un ēdieniem, kas satur daudz cukura, – tie veicina pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, turklāt pārmēru paaugstina cukura līmeni asinīs," atgādina farmaceite.

Ja tomēr kāja paslīdēja...

...un sanācis pārēsties vai par daudz iedzert alkohola? "Lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, noderēs pilngraudu produkti, kas veicina labvēlīgo baktēriju veidošanos, un dārzeņi, kas normalizē vēdera izeju un attīra zarnu traktu no toksīniem. Īpaši vērtīgi ir skābēti un fermentēti produkti, piemēram, kāposti un gurķi. Tie palīdzēs labāk sašķelt un absorbēt uzņemtās barības vielas, kā arī veicinās zarnu mikrofloras atjaunošanos,” stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Ja kopējais veselības stāvoklis atļauj – nav hronisku slimību, piemēram, hipertensija, cukura diabēts vai kāda cita vielmaiņas, kuņģa-zarnu trakta vai sirds-asinsvadu kaite – pēc svētkiem var ieturēt kādu atslodzes dienu. Tas nozīmē dienas laikā uzturā lietot tikai ūdeni, nesaldinātas tējas un dabīgās sulas. 

Produkti, kas apgrūtina gremošanas sistēmas darbību

  • Trekni, asi, piparoti un žāvēti produkti intensīvi kairina kuņģi, pastiprinot skābes izdalīšanos, kā arī noslogo aknu, aizkuņģa dziedzera un tievās zarnas darbību.
  • Produkti ar augstu cukura saturu – saldumi, balto miltu izstrādājumi – paaugstina cukura līmeni asinīs, izjauc organisma mikrobiomu un veicina pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, tādā veidā nereti radot iekaisuma procesus gan zarnās, gan uz ādas.
  • Kafijas, tējas un citu kofeīnu saturošu produktu bieža lietošana var izsaukt kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas kairinājumu, grēmas, arī sliktu dūšu.
  • Alkohols nelabvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmas darbību kopumā, kaitē gremošanas trakta gļotādai, izjauc zarnu mikrofloru, veicina iekaisuma procesus un vairo organismā toksīnus.
Foto: Shutterstock

Tavi vēdera draugi - probiotiķi un oglīte

Ja gadījies saķert kādu zarnu vīrusu un ir novērojama šķidra vēdera izeja, tad vismaz nedēļu var lietot labvēlīgās zarnu baktērijas – probiotiķus. Probiotiķi noteikti palīdzēs sakārtot vidi zarnu traktā.

Ja caureja ir pēkšņa, pastāv mīts, ka tā uzreiz ir jāaptur ar zālēm. Jāatceras, ka tā tomēr ir organisma aizsargsmehānisms, kas iztīra no indīgām, kaitīgām un ķermenim nevēlamām vielām un baktērijām, kas par daudz atrodas mūsu zarnu traktā. Vesels organisms pats pēc brīža apstādinās šo nepatīkamo procesu, bet, ja vēlamies palīdzēt, droši var iedzert aktīvo oglīti vai Smectu. Taču visbūtiskākais ir nepieļaut atūdeņošanos - jāatceras caurejas laikā 3x vairāk dzert. "Atgriežoties ēstgribai, noteikti vajadzētu izvairīties no ceptiem, trekniem un asiem produktiem, cukura un kofeīna, tā vietā dodot priekšroku auzu pārslām, sāļajiem krekeriem vai vārītiem dārzeņiem,” piekodina Apotheka farmaceite Alīna Fleišmane.

Ja tomēr esi iedzīvojies aizcietējumā, farmaceite sākumā iesaka sekot līdzi uzturam.  "Aizcietējumu gadījumā ieteicams dzert daudz šķidruma, bet nākamajā dienā ēst produktus, kas satur šķiedrvielas, piemēram, pilngraudu produktus vai dārzeņus, ieteicami arī skābpiena produkti," iesaka farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu