Lietuvas aizsardzības ministra izpaustie plāni par tanku pirkšanu esot bijusi ierobežotas pielietojamības informācija

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
"Leopard 2" tanks.
"Leopard 2" tanks. Foto: M-SUR/Shutterstock

Lietuvas aizsardzības ministra Arvīda Anušauska izpaustie plāni pirkt Vācijas tankus "Leopard" bija "ierobežotas pielietojamības" informācija, otrdien, 1. augustā paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Publiskotā informācija bija klasificēta kā "ierobežotas pielietojamības"," Lietuvas prezidents sacīja intervijā ziņu portālam "Delfi.lt", piebilstot, ka ir "ļoti skaidra procedūra" tādas informācijas apritei.

Kā teica Nausēda, tā "nebūtu pasaules lielākā problēma", ja informācijas publiskošana neietekmētu vienošanās nākotnē.

"Tomēr tas var notikt, jo tiek atklāti konkrēti mūsu plāni, arī tad, ja tie nav galīgi," paskaidroja Lietuvas prezidents. "Brīžiem šķiet, ka cilvēki neapzinās, ka reizēm tāda informācija ir saistīta ar lielu naudu vai investīcijām, kuras citas valstis veic tādas informācijas iegūšanā, un mēs vienkārši to pasniedzam uz šķīvja," pauda Nausēda.

Viņaprāt, aizsardzības ministram kopumā ir tendence atklāt pārāk daudz.

Anušausks pēc 24.jūlijā notikušās Valsts aizsardzības padomes sēdes žurnālistiem teica, ka Lietuva plāno iegādāties tankus "Leopard". Viņš uzsvēra, ka galīgais lēmums nav pieņemts un plašākus komentārs atteicās sniegt.

Pēc tam, kad Anušausks tika kritizēts par necaurskatāmiem plāniem iegādāties tankus, ministrs ierakstā "Facebook" izklāstīja pamatojumu tādai izvēlei. Tomēr tas izpelnījās Nausēdas nosodījumu, jo, prezidenta vērtējumā, ministram nevajadzēja publiskot tādu informāciju.

Tolaik Nausēda paziņoja, ka ministrs ir publiskojis ierobežotas pielietojamības informāciju, tomēr prezidenta kancelejā vēlāk precizēja, ka tas ir politisks vērtējums, bet juridisku vērtējumu var sniegt Ģenerālprokuratūra.

Parlamenta deputāte Agne Širinskiene vērsās Ģenerālprokuratūrā par iespējamu valsts noslēpuma izpaušanu.

Pats Anušausks uzstāja, ka nav publiskojis slepenu informāciju. Arī Lietuvas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka ministra publiskais paziņojums nesatur slepenu informāciju.

Lai gan Nausēda ir kritizējis Anušausku, šonedēļ viņš apliecināja turpināt sadarbību ar aizsardzības ministru un abu starpā neesot nesaskaņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu