Piešķirts atbalsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju drošības stiprināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 2. augustā atbalstīja apropriācijas pārdali 259 000 eiro apmērā, lai nodrošinātu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) drošības stiprināšanu Ekonomikas ministrijā (EM).

Finansējums pārdalīts no budžeta resora programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem" uz EM budžeta programmu "Nozaru vadība un politikas plānošana".

Kā norāda EM, ministrija ir vadošā valsts pārvaldes iestāde industrijas un pakalpojumu politikas, uzņēmējdarbības politikas un tūrisma politikas jomā. Vienlaikus atbilstoši valsts kopējam IKT stratēģiskajam virzienam EM resorā tiek īstenota centralizētas pieejas IKT pārvaldība visām EM resora iestādēm. Tādējādi kopumā visa EM resora IKT infrastruktūra aptver daudzšķautnainus apjomīga rakstura IKT aspektus, kas vienlaikus pieprasa noteiktas kvalifikācijas drošības standartus.

Attiecīgi, lai nodrošinātu EM nodoto funkciju un uzdevumu īstenošanu, kā arī, lai kopumā nodrošinātu ministrijas resora iestādēm augstas kvalitātes IKT arhitektūru, kopējai Ekonomikas ministrijas resora infrastruktūrai ir jāatbilst mūsdienu IKT drošības prasībām.

Rīkojums paredz finanšu līdzekļu pārdali 259 000 eiro apmērā vairākiem EM resora iestāžu plānotiem ar IKT drošību saistītiem pasākumiem, tostarp Informācijas sistēmu drošības audita veikšanai visām Ekonomikas ministrijas resora iestāžu valsts informācijas sistēmām, kā arī vājstrāvas tīklu audita un renovācijas veikšanai EM un atsevišķās tās padotības iestāžu darba veikšanas telpās.

Tāpat plānoti datu centra pilnveides pasākumi informācijas tehnoloģiju resursu drošības stiprināšanai un pieejamības uzlabošanai, EM resora iestāžu autonoma droša rezerves kopēšanas risinājuma modernizēšana, informācijas tehnoloģiju drošības un monitoringa sistēmu pilnveidošana un stiprināšana, kā arī dokumentu vadības sistēmas personas datu audita moduļa iegāde.

Plānotie ieguldījumi IKT infrastruktūrā nav plānoti ārpus esošā valsts koplietošanas infrastruktūras ietvara.

Piešķir 400 000 eiro ĀM informācijas un komunikācijas tehnoloģiju drošības stiprināšanai

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien atbalstīja 400 000 eiro pārdali, lai stiprinātu Ārlietu ministrijas (ĀM) informācijas un komunikācijas tehnoloģiju drošību.

Pēc ĀM paustā, lai nodrošinātu ministrijas funkciju izpildes nepārtrauktību un mazinātu kiberuzbrukumu draudus, kā arī nodrošinātu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs darbu reģionos ar sensitīvu politisko situāciju, ministrijai ir jāspēj nodrošināt attālinātā darba iespējas un aktuālas informācijas operatīvu apriti, kas nav iespējams bez atbilstoša informācijas un komunikācijas tehnoloģiju materiāltehniskā nodrošinājuma. ĀM savā darbībā ir jāveic informācijas, tai skaitā ierobežotas pieejamības informācijas, informācijas, kas ir valsts noslēpums, droša un operatīva apmaiņa.

Lai reaģētu uz mainīgo situāciju pasaulē, ir nepieciešami risinājumi ĀM un ārvalstīs strādājošā diplomātiskā dienesta funkciju ilgstošai un drošai nodrošināšanai. Šim nolūkam ir izmantojami informācijas tehnoloģiju risinājumi gan ministrijas centrālajā aparātā, gan pārstāvniecībās.

Pārdalot finansējumu, ir paredzēts uzstādīt jaunu informācijas sistēmu darbam ar dienesta vides dokumentiem, veikt datu migrāciju no novecojušās sistēmas un veikt darbinieku apmācību darbam ar jauno informācijas sistēmu provizoriski 65 001 eiro apmērā un iegādāties specializētos portatīvos datorus ierobežotas pieejamības un dienesta vajadzībām informācijas apstrādei un pārraidei provizoriski 334 999 eiro apmērā.

Finansējumu pārdalīs no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem" uz ĀM budžeta programmu "Nozaru vadība un politikas plānošana".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu