Tiesībsargājošās iestādes ir bezzobainas pret “Jehovas liecinieku” (JL) organizāciju, kuras darbības metodes ir pretrunā cilvēktiesību likumiem, uzskata Jānis Stūrmanis – viens no tiem, kas no reliģiskās kustības izstājās pēc 25 tajā pavadītajiem gadiem. Arī vairāki citi bijušie reliģijas pārstāvji nav mierā ar prokuratūras pērn pavasarī veikto pārbaudi pēc publikācijām TVNET, kas vainagojās ar brīdinājumu Jehovas liecinieku draudžu savienībai. Tikmēr “Jehovas liecinieki” pauž, ka organizācijas darbības ir miermīlīgas, nediskriminējošas un likumīgas, kamēr vairāki no organizācijas aizgājušie izvērš aktīvu kampaņu  pret JL, izsakot nepatiesus apgalvojumus. 

Pēc vairākiem 2022. gada pavasarī TVNET publicētiem rakstiem, kuros bijušie Jehovas liecinieki atklāja savu pieredzi organizācijā, kurā daži pavadījuši pat vairākus gadu desmitus, stāstot par piedzīvoto iebiedēšanu, manipulēšanu, izolēšanu un pazemojumiem, prokuratūra 2022. gada martā sāka pārbaudi par reliģiskās organizācijas atbilstību normatīviem.

2022. gada maijā vairāk nekā 10 cilvēki – bijušie JL – vērsās pie Latvijas Republikas ģenerālprokurora Jura Stukāna ar lūgumu iesniegt tiesā pieteikumu par “Jehovas liecinieku” reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu un kriminālprocesa sākšanu pēc Krimināllikuma 227. panta*. Savos iesniegumos viņi akcentēja JL organizācijas realizēto sociālās izolācijas praksi, kas vērsta pret bijušajiem biedriem un tiek izmantota, lai atturētu lieciniekus aiziet no organizācijas. Cilvēki iesniegumos aprakstīja, kā zaudējuši kontaktus ar saviem tuviniekiem, kas palikuši organizācijā, – bērni ar vecākiem, vecāki ar pieaugušajiem bērniem un mazbērniem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X